'Reiki heeft me bij mezelf gebracht'

Werk & studie door Renee

Paulien vertelt over haar ervaring: "Er gebeurden twee dingen na de Reiki-behandeling van die vrouw: allereerst begon ik spontaan te huilen, alle spanning van voor het eerst door zo'n heftig land als India reizen viel van me af. Ten tweede ging ik nog één keer naar de wc en toen was ik opgeknapt en kon ik weer op pad. Het had dus zowel een lichamelijk als een emotioneel effect. Ik vond Reiki heel bijzonder en besloot toen al dat ik er ooit meer over wilde weten."

Reiki is een Japanse methode voor natuurlijk genezen door middel van handoplegging. Reiki betekent kracht (ki) van de zon (rei), ook wel vertaalt als universele levensenergie.

Waar is Reiki goed voor?
"Reiki brengt je in balans op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Reiki brengt je dichter bij jezelf, dichter bij je gevoel."

Waarom heb je besloten zelf behandelingen te gaan geven?
"In eerste instantie besloot ik om Reiki puur voor mezelf te doen. Ik hoopte beter naar mijn eigen intuïtie te kunnen luisteren. Eerst begon ik vooral mezelf te behandelen en vervolgens ook vrienden die geïnteresseerd waren geworden of ergens last van hadden. En toen werd ik nieuwsgierig hoe het zou zijn om mensen te behandelen die ik niet persoonlijk ken en die om verschillende redenen een Reiki-behandeling wilden hebben. Ik was nieuwsgierig naar wat het resultaat zou zijn."

Wat moet je leren voordat je Reiki-behandelingen kunt geven?
"Je begint met een cursus van twee dagen om de eerste graad van Reiki te leren. Tijdens deze cursus leer je hoe je andere mensen en jezelf kunt behandelen. Je leert wat Reiki is, wat de geschiedenis is, en wat de belangrijkste uitgangspunten zijn. Daarnaast word je vier keer 'ingewijd', je kunt je dit voorstellen als een radio die op de juiste frequentie wordt gezet. Je hoeft hier niets voor te doen, je leraar doet dit. Na die twee dagen kan je al direct beginnen met jezelf, vrienden en familie te behandelen. Als je het gevoel hebt dat je dit genoeg hebt toegepast en je toe bent aan de volgende stap, kan je de tweede graad van Reiki volgen. Je moet minimaal drie maanden oefenen voordat je de tweede graad kunt volgen. Als je dan besluit dat je er echt verder mee wilt, kan je een beroepsopleiding van een jaar tot Reiki-master volgen."

Kan iedereen het leren?
"Ja iedereen kan het leren. Het is eigenlijk iets heel natuurlijks. Als je ergens pijn hebt, dan ga je er vanzelf met je handen naar toe. Met Reiki wordt dit alleen veel effectiever. Maar niet iedereen voelt het direct of op dezelfde manier. Sommige mensen die 'Reiki 1' leren, voelen soms nog niet dat ze Reiki aan iemand geven, terwijl ik wel voel dat ze dat doen. Het kan bij de één wat langer duren dan bij de ander, voordat je er zo vertrouwd mee bent dat je duidelijk voelt dat je Reiki geeft. Dit is een kwestie van veel oefenen, veel toepassen."

Ging jouw eerste behandeling bij iemand gelijk goed?
"Toen ik Reiki eerste graad had gedaan, voelde ik zelf niet veel als ik iemand een behandeling gaf. Nadat ik Reiki tweede graad had gehaald, merkte ik een enorm verschil. Allereerst kreeg ik het zelf ontzettend warm en ten tweede viel iedereen die ik behandelde in slaap en begon keihard te snurken. Dat hield gelukkig allebei na verloop van tijd weer op, mensen konden weer gewoon wakker blijven, beetje doezelen en ik had het ook niet meer zo ontzettend heet! Ik begrijp dus heel goed dat mensen bang zijn dat ze het niet kunnen, maar uit eigen ervaring weet ik ook dat iedereen het kan leren!"

Hoe gaat zo'n behandeling met een cliënt?
"De cliënt gaat lekker ontspannen liggen op een massagetafel, je houdt gewoon je kleren aan, want Reiki gaat daar doorheen. Vervolgens leg ik mijn handen op bepaalde vaste posities. Eerst op het hoofd, omlaag naar de heupen en dan de rug. Het is belangrijk alles te behandelen, want de oorzaak van bijvoorbeeld pijn kan heel ergens anders zitten. De meeste mensen raken hier heel erg ontspannen door. Ze dommelen wat weg, maar houden het gevoel wakker te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat je dezelfde soort hersengolven (alfa-golven) tijdens een Reiki-behandeling hebt, als tijdens een meditatie. Het is heel gezond om alfa-golven te hebben. Als je veel stress ondervindt, heb je juist veel beta-golven. Uit onderzoek is ook gebleken dat bijvoorbeeld je rode bloedlichaampjes toenemen. Dit is belangrijk voor je lichaam om fysiek te herstellen."

Hoe voelt een cliënt zich na een behandeling?
"De meeste mensen voelen zich ontspannen. Het kan zijn dat je naar huis gaat en diep en lang gaat slapen. Het kan ook zijn dat je juist vol energie zit."

Zijn er ook mensen die achteraf niets van de behandeling merken?
"Er zijn genoeg mensen die niets van de behandeling merken of wat ze voelen wegwuiven, ook als ik als behandelaar wel van alles voel gebeuren. Maar toch werkt Reiki dan. Je kan zelf nou eenmaal niet zo makkelijk voelen dat je hersengolven veranderen of dat je immuunsysteem is verbeterd. En hoe wil je voelen dat je spiritueel meer in balans bent? Weer andere mensen voelen het direct. Dit is voor iedereen anders. Je hebt ook mensen die zich ernstig bezeren, maar toch door blijven lopen. Het lijkt wel of ze wat minder gevoelig zijn voor hun lichamelijke sensaties."
 
Wat heeft Reiki met jou gedaan?
"Het heeft me meer bij mezelf gebracht. Ik heb besloten mijn leven meer te leiden zoals ik zelf wil, minder op basis van wat andere mensen van me verwachten."

Zou je graag een behandeling willen krijgen of nog meer over Reiki willen weten? Bezoek dan de website van de 'Reiki Company' van Paulien.