Wat doe jij met 168 uur?

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Als je aan het werk bent, denk je aan alle dingen die je thuis nog wilt doen. Ben je thuis, dan spookt je to-do-lijst van het werk nog door je hoofd...

Een typisch gevalletje van een verstoorde werk/privé-balans. Als je er last van hebt, schaam je dan niet! Je bent zeker niet de enige en met een simpele oefening is hier al iets aan te doen. Een eerste stap om te bepalen hoe het met jouw balans tussen werk en privé gesteld is, is jezelf afvragen waaraan je je tijd besteedt: wat doe jij met 168 uur?

Activiteitencirkel
Een handige tool om dit te bekijken, is het maken van een activiteitencirkel. Teken hiervoor twee gelijke cirkels en verdeel deze elk in 28 taartpuntjes. Elk puntje staat voor een blok van 6 uren.

Begin nu bij de eerste cirkel en kijk naar jouw huidige weekindeling. Verdeel je uren over de onderstaande drie hoofdpunten:
1. Het aantal uur dat je besteedt aan persoonlijke verzorging (slapen, eten, aankleden, naar de kapper etc.). Een gemiddelde indicatie hiervoor is 90 uur per week, dus 15 taartpuntjes.
2. Het aantal uur dat je werkt per week (incl. overwerk, zakelijke verplichtingen etc.). Als je 36 uur werkt, zijn dit dus 6 taartpuntjes.
3. Overige activiteiten.

Na deze hoofdindeling verdeel je de overige activiteiten in andere bezigheden (zoals hobby's, huishoudelijke taken, vrienden, familie, zorg voor de kinderen, zorg voor ouders, studie, vrijwilligerswerk, etc.). Uiteindelijk heb je een grote cirkel vol taartpuntjes, die verdeeld zijn over alle activiteiten in je week.
 
Jouw ideale tijdsindeling
Nu je jouw huidige weekindeling in kaart hebt gebracht, is het natuurlijk de vraag hoe jouw ideale week eruit ziet. Vind jij je werk wel zo belangrijk dat je er meer dan 40 uur per week mee bezig wilt zijn? Wil je eigenlijk meer tijd per week aan je familie of vrienden besteden? Kom je nooit toe aan je grote hobby? Misschien moet die dan wel een groter deel in je leven krijgen. Denk hierover na en teken de tweede cirkel in zoals jouw ideale weekindeling eruit ziet.

Conclusies!
Vergelijk je ideale tijdsindeling met je huidige activiteiten en trek conclusies. Moet je veel veranderen aan je huidige weekindeling om er je ideale indeling van te maken? Wat zijn de grootste verschillen en hoe kun je deze verschillen wegwerken? Wat heb je daarvoor nodig?

Hopelijk helpt deze oefening je om te ontdekken hoe je jouw tijd verdeelt over de verschillende activiteiten in je leven. Door dit in kaart te brengen kun je een betere afweging maken of deze verdeling voor jou de beste is. De eerste stap naar een goede balans tussen werk en privé!

In Excel
Als je een beetje handig bent met Microsof Excel, kun je bovenstaande oefening natuurlijk ook daarin doen. Maak een tabblad aan waarop je de activiteiten en bijbehorende uren (dus niet in partjes) invult en maak van deze gegevens een grafiek in de vorm van een taart. Hetzelfde effect!

Meer lezen?
Deze en nog twee extra oefeningen vind je ook op deze website.
Meer lezen over Tijdsbesteding? Klik hier!