CD: Madonna - Hard Candy

Media door Paulien

Aan haar nieuwe single '4 Minutes' met Justin moest ik toch eerst even wennen. De keus voor Timbaland en The Neptunes vond ik wat vreemd. Madonna heeft in het verleden altijd gewerkt met wat alternatieve, andersdenkende producers, waardoor zij er steeds weer in slaagde een vernieuwend album af te leveren. Maar Madonna, zelf één van de grootste trendsetters binnen de muziekwereld, vond het blijkbaar deze keer niet erg om voor de verandering eens zelf achter de trends aan te lopen! Timberlake, Timbaland en Pharrel Williams grijpen op Hard Candy hier en daar namelijk wel heel erg makkelijk terug op succesvol bewezen beats, zoals ze die eerder hebben gebruikt bij popprinsessen als Britney Spears en Nelly Furtado.

Wat mij opvalt bij het beluisteren van Hard Candy is dat de grote thema's van het album liefde, wraak, seks en muziek zijn - onderwerpen waarover Madonna blijkbaar niet meer zoveel te zeggen heeft in dit stadium van haar langlopende, succesvolle carrière. Alles lijkt al een keer verteld. Dit is vooral terug te zien in de teksten van de liedjes, die hier en daar van weinig originaliteit getuigen. In tegenstelling tot haar vorige album Confessions on a Dancefloor, waarin Madonna duidelijk haar visie over politieke vraagstukken en antwoorden op belangrijke levensvragen probeert te geven, lijkt het nieuwe album vooral bedoeld om op te dansen, te zingen en om gewoon te genieten. In dat opzicht stelt Madonna's 11e studioalbum, haar eerste sinds 2005, niet teleur.

Het album bestaat uit 12 nummers, voornamelijk met uptempo beats eronder. Zin om te dansen? Zet dan eens tracks als 'Give It 2 Me', 'Beat Goes On' (met Kanye West), het funky 'She's Not Me' en 'Devil Wouldn't Recognize You' op. Deze zullen het ongetwijfeld goed doen in de hitlijsten. Op vijf nummers kun je genieten van Justin op de achtergrond; zijn stem geeft net die extra edge. Favoriet is de rustigere song en afsluiter van het album 'Voices', waarbij Madonna mooi gebruikt maakt van haar stem.

Een dreamteam op papier, maar Madonna & friends maken de verwachtingen niet helemaal waar... Deze plaat zal zeker niet de boeken ingaan als één van Madonna's beste werken. Toch is Hard Candy een lekkere popplaat en verveelt niet. Laten we hopen dat we nog veel meer goeds van the Queen of Pop mogen verwachten.

Ik kijk in ieder geval uit naar 2 september: Madonna in de Amsterdam ArenA! Het concert is nog niet uitverkocht, dus sla je slag!