Interview: Ellen ten Damme

Media door Anneke
Alleskunner Ellen ten Damme gaat graag uitdagingen aan. Ook haar nieuwe Nederlandstalige plaat Het Regende Zon is weer zo?n belangrijke nieuwe fase in haar carrière. Een gesprek met de zangeres over muziek, liefde en meer.
 
Je houdt van uitdagingen.
"Ja, ik ben altijd bezig met grenzen verleggen, de eeuwige zoektocht naar dingen die er nog niet zijn.  Ik hou ervan om de mensen te verrassen met het totale onverwachte. Zodat ze denken: waar komt die Ellen nu weer mee aan? 

Het Regende Zon is je tweede Nederlandstalige album.
"De vorige was Durf Jij? Omdat ik daarvoor alleen maar Engelstalige platen gemaakt had, was Nederlands zingen iets nieuws voor mij. Ik zie dat nog steeds als een uitdaging. Vooral om de nummers lekker te laten klinken en er daarnaast ook nog eens iets mee te zeggen hebben. Ik dacht er eerst over om er een dubbelalbum van te maken. Eén cd voor een zonnige en de andere voor een melancholische bui. Uiteindelijk is het toch een enkel album geworden."
 

Ben je een rusteloos type?
"Rusteloos ben ik altijd geweest. Dat is misschien ook wel mijn drijfveer. Bang voor het wegblijven van nieuwe inspiratie ben ik nooit. Ik sta er altijd voor open en dan komt het ook en op onverwachte momenten."
 
Hoe staat het met de liefde in je leven?
"Ik heb altijd wel een speciaal iemand in mijn leven, al woon ik niet samen. Lang alleen ben ik eigenlijk nooit. Gelukkig maar want helemaal in je eentje is ook niet zo gezellig. Pas is mijn langdurige relatie van tien jaar voorbij gegaan. Dat vond ik toch wel weer moeilijk."

Blijf je vrienden met je ex?en?
"Dat vind ik heel erg belangrijk ja. Mijn laatste ex is nog steeds mijn allerbeste vriend. Ik hecht dan ook heel veel waarde aan de vriendschap in de relatie. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen, ook al is de relatie zelf ten einde. Het leven heeft vier peilers: leuk werk, relaties, familie en gezondheid. Als dat allemaal een beetje in balans is dan heb je een goed leven."
 

Heb je een fijne jeugd gehad?
"Ja, daar kijk ik met een goed gevoel op terug. Ik ben opgegroeid in Winterswijk in de Achterhoek in een boerenfamilie. Daar heb ik goede herinneringen aan. Als ik kan ga ik mijn familie opzoeken daar. Laatst heb ik nog een fietstocht gemaakt met mijn vader. Die kent het gebied door en door en kan daar mooie verhalen over vertellen."

Heb je soms moeite met bekend zijn?
"Ik ben wel bekend, maar beroemd nog niet. Gelukkig maar want ik zou ook geen beroemdheid willen zijn. Een bekende naam in Nederland, België en Duitsland vind ik meer dan genoeg. Nee, ik zou nooit echt over de hele wereld beroemd willen zijn. Ik merk nu wel dat ik steeds vaker herkend word. Maar omdat ik in Amsterdam woon is het ook weer niet zo hysterisch gelukkig. Wel ga ik minder vaak in mijn eentje in een kroeg zitten. Dan voel ik me toch minder op mijn gemak."
 

Wat heb je geleerd van je carrière?
"Vooral dat je nooit ergens in moet blijven hangen wanneer je je niet gelukkig voelt. Ook moet je niet bang zijn voor verandering. Juist het opzoeken van nieuwe uitdagingen geeft voldoening. Als ik aan iets nieuws begin vind ik dat in het begin wel eng. Pas als ik gewend ben aan een nieuwe show of een nieuw project is die angst verdwenen. Dan ga ik weer die uitdaging aan met mezelf. En zolang het me nog de voldoening geeft die ik nu heb, ga ik er graag mee door."

Wat brengt de komende tijd voor jou?
"Ik ben van de zomer op theaterfestival De Parade te zien. Ook ben ik nog tot en met december bezig met SPITZ! waarin ik samen met een groot aantal professionele dansers verschillende dansvormen laat zien. Het is een show van uitersten, van intiem en persoonlijk tot groots en uitbundig. Ik geniet echt van alles wat ik doe. En zolang het me nog de voldoening geeft die ik nu heb ga ik er graag mee door."

Voor meer info over de zangeres kun je een kijkje nemen op haar website. Wil je haar nieuwste cd kopen? Bestel 'm dan bij bol.com!
Foto's door Danny Ellinger