Seks & relaties / Single & daten
Single & daten

Thirty-love: Alweer een zwangere

?Ik heb iets te vieren?, zegt Barbara. ?Ik ook?, roept Natasha. Ik heb een vermoeden wat er gevierd gaat worden; ze mogen geen champagne meer, zijn misselijk en moe en hebben in de gekste dingen geen zin meer of juist wel. Vervolgens moeten wij er blij op reageren.
 
Natuurlijk is het iets prachtigs, in verwachting zijn van een kindje. Een nieuw leven op de wereld zetten, gemaakt door jou en je geliefde; de ultieme romantiek. Maar het is gek genoeg het soort romantiek dat je vriendinnen eerst negen maanden lang gijzelt en ze daarna in een reservaat lijkt te plaatsen waaruit ze alleen met moeite af en toe ontsnappen.
?Vertel!?, probeer ik enthousiast te klinken en kijk Barbara en Natasha vragend aan. 
?Zwanger!?, zeggen ze in koor en kijken elkaar lachend aan.
?Gefeliciteerd!!!?, klinkt er uit alle monden om ons heen. Zelfs Hannah deelt vrolijk zoenen uit, terwijl zij nog amper is hersteld van de breuk met Koen.
 

 
Vandaag is een van de zeldzame momenten dat we met bijna alle meiden bij elkaar zijn. Na onze studietijd werd het al snel moeilijker om elkaar veel te zien. We kregen serieus werk, verhuisden naar serieuze appartementen en gingen samenwonen. Pas toen ik weer single werd begon het me op te vallen hoe moeilijk afspraken door de week geworden waren. Toen de zwangerschappen begonnen, werd ook het weekend ingewikkeld. Inmiddels kunnen Carien en ik overal over mee praten. We weten dat rood vlees verboden is en sommige kazen ook (neehee, niet alle kaasjes van Albert Heijn zijn veilig, hoor). We zien de boze blikken van het prenataal-babygevaar-bestrijdingsfront als een zwangere vriendin besluit dat een half glaasje wijn geen kwaad kan. We weten wat regeldagen zijn, hoe kolven werkt en wat een BSO is. En we weten bovenal, ook uit eigen ervaring, dat je zonder oppas geen kant op kunt. 
 
 
?En, ben je moe??, vraag ik aan Barbara.
?Ach, ik ben al een paar jaar moe?, lacht ze. 
?Jij ook al??, zucht Natasha, ?Tja, voor welke werkende moeder geldt dat niet??
?Volgens mij hoef je daar niet eens werkende moeder voor te zijn?, zegt Barbara. ?Werk en de zoektocht naar een baan met uitdaging, voldoende sporten en oppassen voor blessures, gezond koken, het nieuws bijhouden, dat nieuwe boek lezen, ouders die ziek worden, een vriend met een probleem helpen, een vrijwilligersklus uitvoeren; het kan allemaal net en je moet er niks bij krijgen wat energie kost.?
?Zoals een zwangerschap?, mompel ik.
?Of een gebroken hart?, zegt Barbara terwijl ze op Hannah afloopt en haar knuffelt.
?Of de zoektocht naar een leuke man?, mijmer ik hardop voor me uit.
?Eigenlijk zijn we allemaal geregeld in verwachting?, zegt Barbara dan vrolijk, ?Natas en ik van een baby, Hannah van een hersteld hart en jij van een leuke vent.? 
?Zeg je nu dat ik in verwachting ben van een leuke vent??, vraag ik lachend.
?Precies?, knikt ze terwijl ze een fles champagne tevoorschijn haalt, ?en dáár mag je gewoon bij drinken!?

Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van Thirty-love, de roman in wording. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.