Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

7 simpele manieren om uit te vinden wat je met je carrière wilt


Het begint rond je 25ste en het wordt pas minder als je een beslissing hebt gemaakt: keuzestress. Vooral op baangebied hebben we er last van. Gelukkig zijn er 7 simpele manieren om uit te vinden wat voor carrière bij je past!
 
Wil ik iets doen waarvoor ik heb gestudeerd, of volg ik mijn hart? Maar wat zegt mijn hart dan, en wat kán ik eigenlijk? Als het om het kiezen van een carrière gaat, heb je 101 vragen, maar ze komen vaak op hetzelfde neer: wát wil ik? Om je op weg te helpen: 7 eenvoudige manieren waarop je jezelf dichter bij de juiste baan kunt brengen.
 

 
Stel vast waar je goed in bent
Iets waar je goed in bent, vind je vaak ook leuk. De reden daarvoor is simpel: als je ergens talent voor hebt, breng je het er meestal uitstekend van af. Dat werkt weer als een tiet voor je zelfvertrouwen: het geeft voldoening als iets je weer gelukt is, en is iets zichtbaar van kwaliteit, dan is de kans groot dat je ook nog wat complimenten vangt. Dus: waar ben je fantastisch in? We gokken zomaar dat je eens in die richting moet gaan denken als je je hoofd breekt over wat je met je carrière wilt.

Buig mindere eigenschappen om
Het is handig om te weten waar je goed in bent, maar ook wat je mindere kanten zijn. En dan niet per se om te bepalen welke baan níet bij je past. Huh? Ja. Je mindere eigenschappen hebben namelijk óók een positieve kant. Ben je perfectionistisch? Dat is niet altijd handig, nee, maar een baan waarin accuraat-zijn écht een harde eis is, is je op het lijf geschreven. Als je zo naar je lastigere kanten kunt kijken, heb je dus eigenlijk veel meer goede eigenschappen dan je denkt!
 
Let op als je ’s ochtends opstaat
Als je ’s ochtends je bed uitkomt, gaan er meestal een stuk of 53.000 gedachtes door je heen: wat eet ik vanavond, hoe laat heb ik die afspraak ook alweer, wat moet ik allemaal? Probeer die gedachten even te laten voor wat ze zijn. Focus je eens niet op wat je móet, maar op wat je wilt: waar heb je zín in? Hiermee bedoelen we niet te zeggen dat je alles wat je op de planning had staan, moet schrappen, maar de activiteit waarop je je verheugt, vertelt misschien wat over wat bij je past. Kijk je er bijvoorbeeld, zoals altijd, naar uit om na je werk je reisblog weer te updaten? Wellicht moet je dan toch eens gaan kijken of je je blog naar een hoger niveau kunt tillen. Of wie weet zijn er wel vacatures in de reisbranche die perfect bij je passen…
 
 
Kijk naar wanneer de tijd vliegt
“Als ik met die ene activiteit bezig ben, vergeet ik spontaan de tijd”, hoor je mensen weleens zeggen. Hoe dat komt? Omdat je het zó leuk vindt, dat je er in opgaat. En dat moet je hebben. Op die manier wordt je werk namelijk niet iets wat je vol moet houden, maar een way of life. Vraag jezelf dus af: bij welke activiteit heb ik niet door dat het zó 16.00 uur is? 
 
Luister naar anderen
Soms heb je zelf goed door waar je in uitblinkt, maar het komt ook zeker voor dat anderen iets in je zien waar je zelf nog niet bij stil hebt gestaan. Ga eens na wat je vaak te horen krijgt. Zeggen vrienden bijvoorbeeld weleens dat je zo goed kunt luisteren? Of dat je iets zou moeten doen met die DIY-kunsten van je? Misschien is het tijd er eens gehoor aan te geven en je talenten te gebruiken om jezelf professioneel te ontwikkelen. 
 
Maak een woordenweb
Een béétje middelbare school, maar wel effectief: het maken van een web van woorden die op jou betrekking hebben. Schrijf je naam in het midden van een stuk papier en schrijf daaromheen woorden die jou definiëren. Denk hierbij aan eigenschappen, maar ook activiteiten en vakgebieden die goed bij je passen of die je enorm interessant vindt. Klaar? Kijk nu eens naar wat al die woorden met elkaar gemeen hebben. Heb je bijvoorbeeld opgeschreven dat je nieuwsgierig bent, van schrijven houdt en dat je overal bovenop zit? Misschien is het tijd om eens uit te zoeken of je je stukken niet ergens heen kunt sturen…
 
Verzamel vacatures
Deze tip is een variant op het woordenweb, maar hij is even effectief. Verzamel alle vacatures die je interessant vindt en onderstreep of omcirkel in elke tekst de woorden die je aanspreken. Op die manier krijg je beter in beeld wát je nu zo gaaf vindt aan een bepaalde baan of branche, waardoor je ook veel gerichter kunt gaan zoeken.

Hoe ben jij erachter gekomen wat voor carrière je wilde?