Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Vrouwen zouden na hun werk meteen op de bank moeten ploffen


Als je thuiskomt van een lange vermoeiende dag op je werk, ga je vaak meteen bezig met allerlei huishoudelijke klusjes. Maar dat moet je nou net niet doen! Wat je wel moet doen na een lange werkdag? Op de bank ploffen!

Ja, je leest het goed! Wanneer je na een werkdag thuiskomt, mag je meteen horizontaal gaan. Dit mag zelfs ongegeneerd én geoorloofd! Het blijkt namelijk dat het stressniveau van ons vrouwen veel sneller daalt wanneer we na het werken even ontspannen op de bank! Zelf wisten we al lang dat chillen op de bank goed voor ons is. Maar als je vriend je geïrriteerd aankijkt wanneer je bij thuiskomst meteen richting de sofa loopt, kun je ‘m dit fijne onderzoekje tonen!


Veel stress
Uit het Deense onderzoek kwam naar voren dat het stressniveau van vrouwen erg hoog is wanneer ze thuiskomen van het werk. De urinemonsters die voor dit onderzoek werden geanalyseerd, wijzen uit dat mannen hier echter geen last van hebben. Wanneer zij de deur van hun werk achter zich sluiten, daalt hun stressniveau vrijwel meteen. Maar voor vrouwen geldt dat het stressniveau pas tussen 10 en 11 uur ’s avonds daalt!
 
Gelukkig kunnen vrouwen dit proces versnellen door bij thuiskomst eerst te relaxen voordat ze beginnen met het huishouden. “We hebben gehoord dat lichamelijke beweging en bepaalde diëten werden voorgeschreven, maar ik ben geneigd om te zeggen dat we de bank moeten voorschrijven”, vertelt Ane Marie Thulstrup, een van de onderzoekers. Volgens Ane zijn vrouwen altijd geneigd om twee dingen tegelijkertijd te doen. We denken aan ons werk terwijl we ons thuis ook druk maken om wat er allemaal nog gedaan moet worden. En andersom maken we huishoudelijke To Do-lijstjes terwijl we op ons werk zijn.

 
Vaker ziek
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 80 procent van de vrouwen meer stress ervaart dan mannen. Ook melden vrouwen zich vaker ziek vanwege de stress die zij op het werk ervaren. Volgens onderzoekster Ane moeten we onszelf dwingen om te relaxen wanneer we thuiskomen. En eerlijk gezegd kunnen wij ons daar wel in vinden. Laat je vent dus voortaan maar een prakkie klaarmaken achter het fornuis, dan bekommer jij je wel om de ‘bankzaken’. 

Neem jij de tijd om na je werk even tot rust te komen of ga jij meteen bezig met het huishouden?