Heb je spijt van iets? Zo kom je van het gevoel van spijt af

Psyche & spiritualiteit door Esra

Je herkent het vast wel: je hebt iets gezegd of gedaan, waarvan je achteraf spijt hebt. Je bent écht niet de enige, elk mens heeft wel eens ergens spijt van. Helaas brengt het wel een vervelend gevoel met zich mee, waar je misschien best een tijdje mee zit. Maar gelukkig zijn er manieren om deze te verminderen! Wij zetten ze voor je onder elkaar.

Is spijt iets positiefs?

Het klinkt misschien onlogisch, maar spijt is eigenlijk iets positiefs. Eén van de belangrijkste functies van spijt is namelijk dat het je laat realiseren dat je een fout hebt gemaakt. Het ervaren van spijt zorgt hierdoor juist voor de grootste leermomenten. Heb jij bepaalde gedrag vertoond of iets gedaan waar je spijt van hebt, dan ga je je beslissingen corrigeren en leer je om dingen in de toekomst anders aan te pakken.

Om dingen te leren, jezelf te ontwikkelen en leuke dingen mee te maken zal je bereid moeten zijn om spijt te ervaren. Want de bekende uitspraak luidt: ‘je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wél hebt gedaan, dan dat je spijt hebt van de dingen die je niet hebt gedaan’.

Lees ook: Zit jij in een toxic relatie met jezelf? Dit is hoe je erachter komt

Het verschil tussen schaamte en schuld

Er zit een duidelijk verschil tussen schaamte en schuld. Waar je met schaamte spijt hebt van wie je als persoon bent, heb je met schuld enkel spijt van de actie zelf. Schaamte beweert dus dat je dom bent, terwijl schuld beweert dat je iets doms hebt gedaan. In vergelijking met een schuldgevoel, is het vaak moeilijker om over het gevoel van schaamte heen te komen. Maar waarom? De actie waar je spijt van hebt past mogelijk totaal niet bij jou als persoon, vaak is het daarom makkelijker om deze eenmalige fout een plekje te geven. Als jij echt spijt hebt van de persoon die je bent geweest, zit dit gevoel vaak dieper waardoor het moeilijker is om het een plekje te geven.

Hoe kom je van het nare gevoel af?

Allemaal leuk en aardig dat het goed is om spijt te ervaren, maar hoe kom je dan van dat nare spijtgevoel af? Spijt kent mogelijk een grote negatieve impact op je lichaam en geest. Daarom is het belangrijk om niet te lang te blijven hangen in het spijtgevoel. Dat je er even mee zit is logisch, maar probeer jezelf daarna weer te herpakken en zorg dat je het de volgende keer anders doet. Onderstaande tips gaan jou hier mogelijk bij helpen.

Het is logisch dat niet alles gaat zoals je wil

Het leven is onvoorspelbaar. Het is dan ook onrealistisch om te denken dat alles in het leven gaat zoals je het had gepland. Blijf daarom niet te lang piekeren over een verkeerde keuze. Het is onmogelijk om altijd maar de juiste keuzes te maken. Als het niet mogelijk is om er iets aan te doen, laat het dan los, accepteer hoe het is gelopen en wees niet te streng naar jezelf.

Focus je op de positieve kanten

In plaats van je druk te maken over alles dat je ‘verkeerd’ hebt gedaan, is het slimmer om je te focussen op de positieve kanten van de situatie. Ga bijvoorbeeld na wat je ervan hebt geleerd en welke ergere situaties je hebt ontweken.

Erken je spijt

Pas op dat je het spijtgevoel niet gaat wegdrukken. Spijt bestaat en dat moet je wel serieus blijven nemen. Soms wordt spijt alsmaar groter en groter, tot aan het punt dat je allerlei (onrealistische) verwijten gaat doen naar jezelf. Deze spijt heeft juist erkenning nodig.

Praat erover met anderen

Praat erover met mensen die je vertrouwt, zoals een geliefde of een therapeut. Niet alleen lucht dit vaak al erg op, ook komt de ander misschien wel met inzichten die jezelf nog niet had gezien.

Vervul de onvervulde verlangens

Spijt is eigenlijk een onvervuld verlangen. Vraag jezelf daarom eens af of het mogelijk is om dit verlangen alsnog te vervullen. Ga daar vervolgens naar handelen. Spijt dat je nee hebt gezegd tegen een date? Bel diegene alsnog op. Spijt dat je je moeder al even niet gesproken hebt? Vraag haar dan om ergens te gaan lunchen.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zeggen veel te vaak sorry

Bron: Psychologievansucces.nl en Piekerpoli.nl Beeld: Pexels