Zit jij in een toxic relatie met jezelf? Dit is hoe je erachter komt

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Bij een toxic relatie denken we vooral aan relaties met anderen: partners, vrienden, familie. Maar je kunt ook een ongezonde relatie hebben met jezelf. Van alle connecties die we in het leven hebben, is die met onszelf het belangrijkst. Het kan moeilijk zijn om te achterhalen of de relatie die je met jezelf hebt gezond is. Dit zijn vijf tekenen van een toxic relatie met jezelf.

Lees ook: Hoe herken je iemand die aan het liegen is?

Je bent erg kritisch over jezelf en anderen

Als je een toxic relatie hebt met jezelf, denk je ook niet erg positief over jezelf. Je wordt daardoor erg kritisch over jezelf. Bijvoorbeeld over je skills, je gedrag en je uiterlijk. Deze negatieve houding uit je dan soms ook naar anderen toe. Wanneer je een klein foutje maakt of iets onhandigs zegt, kan dit ook ontzettend lang in je hoofd blijven spoken. Je bent dan boos op jezelf. Je vergeeft jezelf niet en daardoor kom je vast te zitten in een cyclus van schaamte en schuld. Het is goed om verantwoordelijkheid te nemen voor je fouten, maar jezelf hiervoor afstraffen is ongezond.

Je zoek validatie van anderen

Bij een toxic relatie met jezelf, ga je negatief over jezelf denken. Dan heb je soms behoefte aan positieve opmerkingen van anderen. Je gaat dan dus op zoek naar validatie. Je vist naar complimenten of je vraagt om een pep talk. Het is niet erg om te genieten van dit soort dingen, maar wanneer je hier regelmatig naar op zoek bent is er iets mis. Wanneer je een gezonde relatie hebt met jezelf, kun je namelijk ook jezelf de validatie geven die je nu bij anderen zoekt. Met een positieve houding naar jezelf, kun je ook trots op jezelf zijn zonder dat iemand anders dit je hoeft te vertellen. Complimentjes zijn altijd leuk en welkom, maar het is ongezond om hier afhankelijk van te zijn.

Je hebt weinig zelfvertrouwen

Bij een toxic relatie met jezelf, komt ook een laag zelfvertrouwen kijken. Je praat op een negatieve manier over jezelf en gaat hierdoor ook geloven dat dit waar is. Je gaat jezelf hierdoor zien als minderwaardig, en dat is natuurlijk alles behalve waar. Door een negatief zelfbeeld, haal je jezelf constant naar beneden. Wanneer je in de spiegel kijkt, gaat de focus naar de dingen die je niet mooi vindt aan jezelf. Dit toont aan dat je een onderliggende haat naar jezelf hebt. Door deze manier van denken ga je jezelf ook hiernaar behandelen. Je gaat minder goed voor jezelf zorgen. En dat is zowel voor je geest als voor je lichaam ongezond.

Je offert jezelf op voor anderen

Wanneer je jezelf geen waardig mens vindt, cijfer je jezelf weg. Hierdoor spring je sneller op voor anderen en offer je jezelf op. Zelfs als het totaal niet uitkomt, offer jij jouw tijd op om iemand te helpen. Alhoewel anderen helpen goed is, is het niet oké wanneer jij jezelf hiervoor moet wegcijferen. Jouw geluk zie je dan als minder belangrijk dan het geluk van de ander. Doordat je dit doet, krijg je juist nog meer negatieve gevoelens naar jezelf toe. Je krijgt een schuldgevoel naar jezelf toe omdat je jezelf constant uitput en jezelf niks gunt. Jij ervaart als enige de consequenties van jouw keuzes. Als je dit lang doet, zul je merken dat je uiteindelijk geen energie meer hebt om te geven.

Je praat ongezonde gewoontes goed

Voor jezelf zorgen betekent dat je gezonde gewoontes hebt die je gelukkig en gezond maken. Denk aan gezond en lekker eten, sporten en jezelf af en toe verwennen. Maar wanneer je een toxic relatie hebt met jezelf, bouw je sneller ongezonde gewoontes op en deze praat je goed omdat je het gevoel hebt dat je niet beter verdient. Je saboteert hiermee je eigen geluk. Hierdoor kom je ook makkelijker in toxic relaties met anderen terecht en blijf je hier ook in hangen. Je denkt tenslotte dat je het niet verdient om in een gezonde relatie te zitten.

Lees ook: Last van belangst? Zó kom je er vanaf