Pauperparadijs: bijzondere familiegeschiedenis

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Suzanna Jansen is in de geschiedenis van haar eigen familie gedoken voor dit boek en ontdekt zo een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis. Het unieke heropvoedingsexperiment begint als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, maar het veranderd al snel in een fuik. Volgens de schrijfster is het een schande als je destijds in Veenhuizen zat. Daarom willen veel families niet dat de buitenwereld hun afkomst kent. Zo beleefd de familie van Jansen het ook. Tijdens de crisisjaren probeert Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, kost wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis...

In Het pauperparadijs gaan we mee op de ontdekkingsreis van de schrijfster langs vijf generaties van haar familie. We komen zo steeds meer weer te weten over diverse goedbedoelde beschavingspogingen. Van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken van de twintigste eeuw. Gaandeweg tekent zich af hoe deze opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten. Voor de moeder van Jansen is het dan ook nog steeds moeilijk om de herinneringen uit haar eigen jeugd zo op schrift te zien staan, maar daarnaast is ze volgens de journaliste ook trots. Daarnaast wordt er door dit boek wél aandacht besteedt aan een vergeten stuk - ik kende deze projecten niet - uit de historie van Nederland.

Naast de schitterende omschrijving van haar familiegeschiedenis, zijn er ook diverse foto's in het boek opgenomen. Door de beeldende stijl van Jansen heb je vast al een goed beeld kunnen vormen, maar dit extratje maakt het document nog unieker. De journaliste heeft wat mij betreft echt een knap staaltje werk neer gezet. vijf generaties terug in de tijd gaan, is heel wat. En als je het dan ook nog eens zo prachtig kan beschrijven. Chapeau!



Het pauperparadijs
Suzanna Jansen

255 bladzijden
Uitgeverij Balans
ISBN: 9789050188210