Prinses Margriet: al 65 jaar prachtvrouw

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Misschien heb je het interview dat de NOS met prinses Margriet had ter ere van haar zestigste verjaardag ook gezien. Als dat zo is, weet je dat de prinses, terwijl ze met de jaarlijkste Kerststukjes in de weer was, open haar verhaal vertelde. Daarnaast zie je dat ze samen met haar kleinkinderen een bezoek aan Artis brengt. Voor wie die beelden heeft gemist, is er nu de dvd Prinses Margriet 65 jaar. Een uniek document waarin het leven van deze prachtvrouw wordt beschreven.

Prinses Margriet is op 19 januari 1943 in Canada geboren, omdat prinses Juliana daar op dat moment met haar gezin verbleef vanwege de Tweede Wereldoorlog. Op deze dvd zien we een aantal van de plaatsen die nauw verbonden zijn aan de prinses, zoals het ziekenhuis waar ze geboren werd en het huis waarin ze opgroeide. Daarnaast zien we ondermeer tijdens de Remembrance Day, de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de twee Wereldoorlogen, hoe populair ze is bij de Canadese bevolking en dan met name bij de veteranen. Zelf noemt de prinses Canada haar 'tweede vaderland'.

Een rode draad in het leven van deze prinses is het Rode Kruis. Zo zien we beelden van Margriet tijdens haar periode als 'Rode Kruis-helpster eerste klasse', vanaf 1965 heeft ze deze opleiding gevolgd in een ziekenhuis in Amersfoort. Daarnaast is ze werkzaam geweest op het hospitaalschip Henri Dunant. De prinses is zelfs actief in het Nederlandse en internationale bestuur en werd gekozen tot voorzitter van het hoogste bestuursorgaan, de Standing Commission. In haar functie als delegatieleider van het Nederlandse Rode Kruis zien we haar in Genève aan het werk. Het volk mag dan denken dat prinsessen alleen maar genieten van een luxe leven, maar dat is in het geval van Margriet niet zo. Zij zet zich echt in voor het Rode Kruis.

Daarnaast is Margriet ook een echt gezinsmens. Het is prachtig om te zien hoe ze over haar kinderen en kleinkinderen praat, maar de liefde voor meester Pieter van Vollenhoven is misschien wel het speciaalst. Van Vollenhoven is de eerste burger die door een huwelijk lid is geworden van het Nederlandse Koninklijk Huis én dat had in die tijd heel wat voeten in de aarde. Als de regering het huwelijk niet had goed gekeurd, had het zelfs het einde van de relatie betekend tussen deze geliefden. Hierover spreekt het echtpaar in het interview dat ze ter ere van hun 35 jarig huwelijk in 1992 hadden met Maartje van Weegen. Dit fragment is als extratje meegenomen op deze dvd. Wat mij betreft is dat een perfecte keuze!

Deze dvd is echt een aanrader. Niet alleen voor liefhebbers van het Koninklijk Huis, maar voor iedereen die geniet van een schitterend document over deze bijzondere vrouw.



Prinses Margriet - 65 Jaar

Speelduur: circa 120 minuten
Uitgebracht door: Strengholt MultiMedia in samenwerking met de NOS