Racoon komt terug met extra gevoelige liedjes

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het is vandaag de dag niet voor veel Nederlandse bands weggelegd: een jarenlange loopbaan in de muziek. Het Goese Racoon is een van de weinige groepen die het wel gelukt is. Het grootste succes van de band dateert zelfs van de laatste paar jaar. "Toen we begin jaren 90 door Sony op straat werden gezet brak er wel even een moeilijke tijd aan" vertelt Bart. "We waren nog lang niet toe aan ons 'pensioen' en hadden er nog vreselijk veel zin in. Aan ons succes lag het dan ook niet, want we hadden al heel wat hits op onze naam staan. Tja, en dan komt er toch zo'n moment dat je bij jezelf te rade gaat of je nog wel door moet en wilt gaan. De drive was er natuurlijk wel, evenals de passie. We wilden dolgraag verder, alleen was even de vraag hoe we het vervolg van onze loopbaan het beste zouden aanpakken. Voor ons betekende dat wel dat we weer van onderaf moesten beginnen met het zoeken naar een platenmaatschappij, de promotie en alles wat daarbij komt".

Terwijl Racoon hard op zoek was naar een nieuwe platenmaatschappij ging het touren toch door. Op een gegeven moment keerde het tij. Tijdens een uitzending bij 3 FM sloot Racoon een contract met PIAS, die helemaal enthousiast waren over Racoon's muziek. Zij zouden voor de promotie en de distributie gaan zorgen van het nieuwe Racoon-album Another Day dat door de band in eigen beheer uitgebracht was. Het album werd een echte knaller en stond ruim anderhalf jaar in de hitlijsten. Het album bracht ook een van Racoon's grootste hits Love You More voort. Stefan: "Nooit hadden we kunnen denken dat Love You More zo'n enorme hit zou worden en dat ons album bekroond zou worden met dubbel platina. We hebben er lang van kunnen genieten omdat we overal konden optreden. In 2006 waren we één van de meest geboekte acts op de Nederlandse festivals en ook onze theatertour was helemaal uitverkocht. Dat was natuurlijk helemaal top!"

Vanaf dat moment werd het Goese Racoon gezien als de grote 'come back groep'. "We hebben kortgeleden zelfs nog een tournee mogen doen door Amerika" vertelt Bart enthousiast. "We stapten in het vliegtuig toen ons nieuwe album net af was. Nou ja, bijna dan, want hij moest nog worden afgemixt. Toen we al lang en breed in Amerika zaten hoorden we de afgeronde versie. Gekke gewaarwording hoor! Zit je aan de andere kant van de wereld onder de palmbomen je eigen album te beoordelen! De Amerika-tour ging daarna verder terwijl in Nederland het album werd klaargestoomd".

Amerika...De mannen van Racoon bewaren er hele goede herinneringen aan. Stefan: "Amerika was echt genieten. We hebben heel wat plaatsen aangedaan en een hoop zalen gezien. Soms zaten ze tjokvol, maar het gebeurde ook dat er maar een handjevol mensen in de zaal stond. Wij zaten in het voorprogramma van de Amerikaanse groep The Lemonheads. Dus als er niemand kwam dan zaten zij ook zonder publiek". Bart: "Het maakte eigenlijk allemaal niet uit, want Amerika was sowieso een geweldige ervaring. We hebben er inmiddels een kleine fanbasis opgebouwd. Mensen die soms uren gereisd hadden om ons te zien. Dat was echt hartstikke tof!".


En dan het nieuwe album Before You Leave. "Qua sound zie ik het als het verlengde van Another Day" zegt Stefan. "Ik wil graag met trots zeggen dat we zowel tekstueel als muzikaal erg zijn gegroeid. En dat hebben we natuurlijk te danken aan het vele spelen. Als je maanden achter elkaar op het podium staat dan moet je wel beter worden". Bart: "Mensen vragen wel of onze teksten autobiografisch zijn. Als je naar Lucky all my life luistert dan krijg je dat antwoord meteen. Dat gaat over mijn situatie thuis en My Town spreekt over mijn stad Goes. "Onze stad!" vult Stefan graag aan, want ook hij draagt zijn stad een warm hart toe. "Na verschillende omzwervingen via Amsterdam en Utrecht zijn we toch weer terug in ons eigen stadje. Goes is heerlijk om te wonen, vooral als je een familie en kinderen hebt. Niemand kijkt tegen je op omdat je toevallig in Racoon zit. Dat houdt je met beide benen op de grond. In Goes kun je ook helemaal jezelf zijn en dat is echt een heel fijn gevoel".