De paastafel
Een heerlijk paasontbijt, -lunch of -brunch is niet compleet zonder mooi gedekte tafel. Het liefst in vrolijke kleuren en met leuke decoratie. Haal de lente in huis! Felle kleuren passen natuurlijk het best bij deze vrolijke feestdag, dus gebruik veel geel, groen, rood, blauw en roze om het een vrolijk geheel te maken. Probeer dingen te matchen en gebruik bijpassende spulletjes. Kijk eens rond in je supermarkt of een winkel als de Blokker of Xenos, waar ze nu zeker paasdecoratie verkopen.

  
1: Geel, geruit tafelkleed (ook verkrijgbaar in paars en groen), Bonprix, €6,90
2: Kleurig tafelkleed met wijndruiven, Bonprix, €7,90
3: Geel tafelkleed met zonnebloemen, Bonprix, €17,90


Een mooi aangeklede tafel begint natuurlijk met een tafelkleed. Bovenstaande tafelkleden zijn alle drie van Bonprix en brengen je tafel meteen al in een vrolijke lentesfeer. Bij een druk tafelkleed kan je je aankleding het best wat rustiger houden, gebruik bijvoorbeeld een compleet wit servies en fleur dat op met accessoires.

Tips:

  • Het is leuk om gekleurde waterglazen neer te zetten. Als je van je tafel een wat rustiger geheel wil maken, kan je het best wit servies gebruiken, maar zo lang je het goed weet te combineren geldt natuurlijk: hoe meer kleur, hoe beter!
  • Bak lekkere cupcakes (kijk op Smulweb voor lekkere recepten!) en maak hierbij een mooie frosting in verschillende kleuren! Zo wordt je paastafel nóg vrolijker. 
  • Bloemen geven de tafel een prachtige paassfeer. Ze worden in de regel midden op tafel geplaatst, gebruik bijvoorbeeld een grote bos gele rozen of tulpen. Het is gezellig om ook nog wat bloemblaadjes of losse bloemen hier en daar op tafel neer te leggen.
  • Hetzelfde geldt voor kaarsen. Deze kan je uiteraard in allerlei verschillende kleuren krijgen en staan ook nog eens gezellig. Wissel waxinelichtjes af met staande kaarsen, maar let erop dat het oogcontact niet belemmerd wordt!
  • Bind een gekleurd lintje om de glazen en maak hier een mooie strik in.
  • Gebruik leuke, gekleurde servetten, en vouw ze zó dat je ze rechtop op de borden neer kan zetten (kijk op de site van Hema voor een aantal leuke handleidingen).


 


De paasrecepten
En dan de recepten! Want een vrolijk gedekte Paastafel is natuurlijk niets zonder lekker eten...


Kiwi-limoendrank
(voor ongeveer 8 personen)

Wat heb je nodig?

  • 3 limoenen (plus 2 voor de garnering)
  • 6 kiwi’s (plus 2 voor de garnering)
  • 1,5 liter ijskoud druivensap
  • 8 cocktailprikkers


Hoe maak je het?
Pers de limoenen uit en zeef het sap. Pureer de kiwi’s in de keukenmachine of in de blender. Schenk het druivensap en het limoensap bij de puree en laat de machine nog even draaien. Snijd de limoenen en de kiwi’s voor de garnering in partjes. Steek de partjes vast op de cocktailprikkers. Serveer de drank in acht hoge glazen en zet de prikkers er in.


Hartig gevulde paasbroodjes
(voor ongeveer tien personen)

Wat heb je nodig?

  • Een pak broodmix (witbrood)
  • 2 eieren
  • 100 gram beenham
  • 4 zongedroogde tomaatjes op olie
  • 75 gram zuivelspread (naturel)
  • 2 takjes basilicum
  • Bakpapier
  • Plastic folie


Hoe maak je het?
Maak het deeg volgens de aanwijzing op de verpakking. Kneed het deeg vijf minuten goed door, en laat het afgedekt met plasticfolie drie kwartier op kamertemperatuur rijzen. Kook de eieren in tien minuten hard. Spoel ze daarna onder koud water, pel ze en hak ze in stukjes. Snijd de ham, tomaatjes en basilicumblaadjes fijn en meng ze met de spread en het gehakte ei.

Verwarm de oven voor op 60 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in 10 porties. Druk de stukken deeg wat plat en schep er een flinke lepel vulling op. Vouw ze dicht en zet ze met de sluiting naar beneden op de bakplaat. Laat de broodjes in het midden van de oven in een kwartier narijzen. Neem de plaat uit de oven en zet de oven op 210 graden. Zet de bakplaat terug in de oven als deze op temperatuur is en bak de broodjes in 15 minuten gaar en goudbruin.


Gevulde eieren in drie kleuren
(voor ongeveer vier personen)

Wat heb je nodig?

  • 6 eieren
  • 2 eetlepels yogonaise
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Een kleine, rode paprika
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • Peterselie
  • 2 theelepels citroensap
  • Zout en peper naar smaak
  • Verder: een zeef en een spuitzak


Wat moet je doen?
Kook de eieren hard. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en wip de dooiers er boven een kom uit. Prak de dooiers fijn en roer de yogonaise en Parmezaanse kaas erdoor. Snijd de paprika in kleine stukjes. Kook de paprikastukjes met de chilipoeder tien minuten in één deciliter water in een klein pannetje. Laat het vocht verdampen. Wrijf de paprikastukjes door een zeef. Roer de paprikapuree door een derde deel van het eimengsel. Roer de kerriepoeder ook door een derde deel van het eimengsel.

Halveer de avocado. Wrijf het vruchtvlees van een halve avocado door een zeef. Roer het citroensap en de rest van het eimengsel door de avocadopuree. Breng de drie eimengsels op smaak met zout en peper en doe ze achtereenvolgens over in een spuitzak met grove kartelmond. Spuit steeds vier halve eieren vol met een kleur eimengsel. Zet de eieren op een schaal. Snijd de andere avocadohelft in dunne plakjes. Snijd de tomaat in partjes. Garneer de schaal met avocado, tomaat en toefjes peterselie.


Citroenpannenkoekjes
(voor ongeveer vier personen)

Wat heb je nodig?

  • 400 gram pannenkoekmix
  • 2 eieren
  • 800 ml melk
  • 25 gram boter
  • Sap en rasp van een halve citroen


Hoe maak je het?
Bereid de pannenkoekmix volgens de aanwijzingen op de verpakking, met de eieren en melk. Roer het citroensap en de rasp door het beslag. Smelt de boter in de magnetron. Kwast er een kleine bakpan mee in en zet hem op middelhoog vuur. Gebruik telkens een halve soeplepel beslag om een pannenkoekje te bakken.

Eet smakelijk!

Wat ga jij klaarmaken, deze paasdagen?

Bron: Smulweb.nl