Lekkere lunch: 10x gezond broodbeleg

Eten door Marleen_S
Yes! De klok slaat één uur en dat betekent: lunchtime! Die saaie bammetjes met kaas ben je wel een beetje zat, maar een salade is te veel werk. Voor alle boterhamliefhebbers zochten wij naar gezond broodbeleg. And we found it.

 
Zout, zoet, hartig of juist lekker fris. Laat je smaakpapillen maar flink hun werk doen, want met dit broodbeleg wordt het een ware flavourgasm in je mond. De ingrediënten stop je zo in je tas mee naar je werk of je maakt je broodbeleg thuis in een paar luttele minuutjes.
 
Avocado met peper en zout
Je neemt een rijpe avocado en smeert deze royaal op je boterham. Heb je een broodrooster in de buurt? Perfect! Dan wordt je lunch nog lekkerder. Een beetje peper en zout erover en je gezonde, groene sandwichspread is klaar.
 


Gekookt eitje

Terwijl je ’s ochtends in alle haast je tanden poetst en vliegensvlug in de kleren schiet, is het laatste waar je misschien aan denkt een eitje koken. Tip: zet de avond van tevoren het steelpannetje met het eitje alvast klaar. Hoef je alleen water aan toe te voegen en kun je ondertussen verder met je ochtendritueel. Nog minder tijd? Kook je eitje in de waterkoker! Heb je een kopje thee en een hardgekookt eitje in één. Het eitje snijd je op je werk op een lekker stukje oerbrood met wat peper en zout. Mis je nog iets? Een klein beetje pesto of zelfgemaakte mayo smaakt er heel lekker bij.
 
Tapenade
Niets gaat boven een heerlijke homemade tapenade. Natuurlijk, je kunt het zo kant en klaar kopen in de supermarkt, maar als je zelf aan de slag gaat, kun je het zo (on)gezond maken als je zelf wilt. Maak bijvoorbeeld een tapenade van zongedroogde tomaatjes, oregano, knoflook en pijnboompitjes. Of met kappertjes, zwarte olijven en knoflook. Maak gelijk een hele bak – je kunt het lang bewaren – en je hebt meer dan genoeg om het ook je gasten voor te schotelen bij de borrel.
 
Notenpasta
Helemaal hip in healthyland zijn de zelfgemaakte notenpasta’s. Het is dan ook supersimpel om zelf te maken. Cashewnoten, pinda’s of hazelnoten: je stopt ze in de keukenmachine, laat de boel flink draaien en na een tijdje ontstaat er vanzelf een pasta. Je kunt er een beetje olie doorheen doen als je het te droog vindt of lekkere kruiden, zoals kokos, dat goed past bij pinda’s, bijvoorbeeld.
 


Tzatziki

Griekse goddelijkheid op je boterham, wie wil dat nu niet? In Griekenland lusten ze er pap van, van tzatziki. En je kunt het in elke supermarkt vinden. Zelf maken kan natuurlijk ook, voor de keukenprinsesjes onder ons. Je hebt een flinke bak Griekse yoghurt nodig (bijna kwark zo dik), komkommer, knoflook, olijfolie en peper en zout. Breng alles op smaak en neem het in een bakje mee naar je werk.
 
Salade op brood
Een salade is misschien te veel werk voor sommigen, er moet nu eenmaal veel in, maar een mini-salade op brood, daar heeft iedereen tijd voor. Je hebt een slasoort naar keuze nodig, een kaas die je lekker vindt en wat citroensap. Je kunt er ook nog noten aan toevoegen of een beetje balsamico als dressing. Rucola, Parmezaanse kaas en citroensap op donkerbruin brood is echt een aanrader. Of ijsbergslag met feta, appel en walnoten. Alles kan!
 
Hummus
Hummus is een puree op basis van kikkererwten. Dat klinkt misschien niet zo smakelijk, maar met de juiste kruiden is het heel erg lekker op brood. In de supermarkt, maar ook in Turkse toko’s vind je genoeg varianten om elke dag een andere hummus op je brood te smeren.
 


Magere kipfilet of kalkoenfilet

Ben je een vleesliefhebber? Er zijn honderden vleeswaren te bedenken die lekker zijn op brood, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. Probeer varkensvlees te vermijden en kies voor de wat gezondere varianten kipfilet en kalkoenfilet.
 
Zelfgemaakte bietensalade
Bieten zijn superzoet en je hoeft ze allang niet meer alleen maar bij een portie aardappelen te eten. Je kunt ze ook als lunch gebruiken! Koop bietjes uit blik die al zijn gesneden en maak er met hardgekookte aardappelen een puree van. Je kunt ook kiezen voor mayo, maar dit is wel wat ongezonder. Snijd augurken en stukjes appel in kleine blokjes en spatel dit erdoorheen. Een overheerlijke sandwichspread die ook nog eens goed vult.
 
Banaan, kaneel en honing
Tot slot, voor alle zoetekauwen nog een lekker belegje. Met een banaan, snufje kaneel en honing kom je ook al een heel eind. De banaan prak je tot een puree op je boterham of snijd je in plakjes en met honing en kaneel maak je het op smaak. 

Welk broodbeleg vind jij het lekkerst op je boterham?