5X tips om het hooikoortsseizoen te overleven

Sport & gezondheid door Anjali

Het pollenseizoen is weer aangebroken. Heb jij ook altijd zo'n last van hooikoorts? Deze tips helpen je deze periode te overleven.

1. Frisse outfit tegen hooikoorts

Doe je schoenen en kleding meteen uit als je binnen bent, en doe zo snel mogelijk frisse kleding aan. Als je dit niet doet verpreid je de pollen door het hele huis, dezelfde pollen als waar je zo allergisch voor bent. Dit gaat op de bank zitten, op stoelen en in het vloerkleed. 's Avonds een douche nemen en je haren wassen helpt ook tegen het meenemenr van pollen naar je bed. Zo word je zo fris mogelijk wakker, en beperk je de hooikoortssymptomen.

2. Strategisch plannen maken

Je kunt je natuurlijk niet opsluiten tot het pollenseizoen voorbij is, en je zult zo nu en dan het huis uit moeten (als het niet elke dag is). Zorg dat je op de hoogte bent van de actuele pollenconcentratie: vaak is dat vanaf twaalf uur 's middag tot aan de namiddag rond vijf uur. Maak daarom strategisch plannen en zorg ervoor dat je in de ochtend of avond buiten komt. Misschien word je dan zelfs wel een ochtendmens!

3. Niet knuffelen met huidieren

Niet alleen je kleding en haren, maar ook de vacht van jouw huisdier houd heel veel pollen en allergenen vast. Als je lieve viervoeter buiten is geweest kun je 'm maar beter even wassen. en goed drogen. Heb je geen zin om de krijsende kat of de springende hond elke keer mee te maken? Dan zul je misschien een hooikoortsseizoen zonder knuffels moeten doen.

4. Fysiologisch water

Je verstopte neus is natuurlijk heel erg vervelend, maar neusspray is niet altijd de beste optie. Zeker niet als je onthoudt dat je de spray maar een aantal dagen mag gebruiken, en dat de huid in je neus droog en geïrriteerd zal worden. Door je neus te spoelen met een fysiologisch serum, een zoutoplossing in water, kun je genieten van een onverstopte neus zonder 'm te beschadigen. Tip: vul een oud flesje neusspray met dit water.

5. Thuis sporten

Als je naar het zonnetje kijkt snappen we dat je graag iets buiten wilt doen. Of het nu wandelen, fietsen of joggen is: pollen zijn hoe dan ook buiten, en je zult dan ook echt wel last krijgen van hooikoorts. Daarbij kun je door de pollen hevig in- en uitademen en je hartslag versnellen, waardoor je de allergische reactie alleen maar erger maakt. Zoek een leuke thuis work-out, of zorg in ieder geval dat de sport die je beoefent binnen is. Zo blijf je in beweging zonder je gezondheid te schaden.