5X dingen die je slechts eens per jaar hoeft schoon te maken

Lifestyle door Anjali

Je kent het wel: je hebt het hele huis grondig gereinigd, maar ziet telkens weer een nieuwe plek. Vermoeiend, toch? Deze dingen hoef je niet meer dan eens per jaar schoon te maken.

1. Gordijnen schoonmaken

Dit hoef je echt niet elke week of elke maand te doen. Je kunt je grodijnen zelf voorzichtig wassen, maar kunt ze ook naar een stomerij brengen. Als je ze wast, weet dan wel dat het een proces is om ze zo goed als nieuw te laten lijken langs het raam.

2. Tuinmeubels

Net voor de zomer is het verstandig je tuinmeubels een goede opknapbeurt te geven. Je gaat er immers de hele zomer op zitten, en dan moeten ze natuurlijk niet vies zijn. Gelukkig is het onnodig dit ook in de winter te doen als je ze toch niet gebruikt. Gebruik een scheutje afwasmiddel en een teiltje water en maak daar alles mee schoon. Ook kun je kiezen voor de tuinslang, dan heb je een schoonmaakdag en waterpret in één. Zorg er in de koude maanden trouwens wel voor dat de kussen droog opgeborgen worden, anders kunnen deze gaan schimmelen.

3. Tapijt

Het beste kun je dit laten reinigen door een professional, maar zelf zijn er ook steeds meer middelen waardoor zelfs de meest anti-poetsqueen het kan. Een tapijtreiniger werkt wonderen, en je zult het verschil zeker zien als je huisdieren hebt of regelmatig met schoenen over de vloer loopt. Gelukkig hoeft het niet elke week, het verschil zie je bijna niet (tenzij je een vlek maakt of wanneer het gereinigd wordt).

4. Ramen

Je ramen hoef je echt niet elke week schoon te maken, tenzij er misschien veel vogels in de buurt zijn. Daarnaast moet je vaak aan de buitenkant wat hoger komen dan de binnenkant. Gebruik eens per jaar een lange borstel om de moeilijk bereikbare plekken te reinigen en gebruik een niet-pluizende doek voor een streeploos effect. Zie je het nu helemaal niet zitten? Dan heb je altijd nog een glazenwasser die het klusje voor je klaart.

5. Dakgoot

Op een gegeven moment raakt de dakgoot verstopt, en dat is nu net het moment dat 'ie schoongemaakt moet worden. Je wilt immers geen overstroming of waterschade door de ophopende bladeren die in de goot gevallen zijn. Je kan hier een professional voor inschakelen, maar kunt het ook prima zelf door de ladder op te klimmen. Veel werk is het niet, maar het moet wel eens per jaar gedaan worden.