Deze manieren helpen om je menstruatie krampen te verlichten

Lichaam door Kyra

De menstruatie komt vaak niet gelegen. Al die bijwerkingen zoals krampen zijn dan alles behalve welkom. Gelukkig zijn er oplossingen die je gemakkelijk thuis doet, om deze pijn te verminderen!

Zo verlicht je de menstruatiekrampen

Warme temperatuur

Waarschijnlijk doen veel mensen dit al, maar het blijft een goed middel om de krampen te verlichten. De warmte zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Je baarmoeder is ook een spier. Deze gaat dus minder aanspannen. Er zijn verschillende mogelijkheden om warmte toe te brengen aan je lichaam. Het meest gebruikelijke is een kruik te gebruiken. Gebruik alleen warm water. Check ook voor gebruik of de kruik nog heel is. Doe je dit niet, is er een mogelijk dat de kruik ontploft, dus wees voorzichtig.

Ook is een warm bad of een warme douche een optie. Dit heeft hetzelfde effect als een kruik, maar doe je alleen minder lang. Het water uit de douche laten stromen of het water van het bad steeds verversen is niet goed voor de portemonnee of het milieu. Combineer daarom het gebruik van een kruik met het warm douchen of badderen.

Drink veel water

Naast dat veel water drinken ervoor zorgt dat je menstruatie minder heftig is, zorgt het er ook voor dat de pijn minder is. Des te meer water je drinkt, des te meer water je vasthoudt. Als je lichaam zich uitgedroogd voelt, maakt het de krampen erger. Wissel koud water met warm water. Warm water is naast hydratatie ook ontspannend, net zoals de andere warm water opties.

Mocht al dat water drinken je neus uit komen, wissel het dan af met eten wat veel water bevat. Meloen, selderij of komkommer zijn goede alternatieven voor die liters water. Vervang met het eten niet al het water drinken, maar gewoon een gedeelte om het lekker te houden.

Sporten

Sporten is niet het eerste middel waar je aan denkt bij het verlichten van de krampen. Toch is het een goed idee om het op z’n minst te proberen. Door te sporten maakt je lichaam endorfine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam minder pijn voelt. Dus ook geen pijn van de baarmoeder. Je hoeft overigens niet gelijk hevige activiteiten te doen. Oefeningen zoals een loopband of yoga helpen ook al vaak. Verder is een rondje lopen ook al een goede start.

Massage

Je buikspieren masseren is een goed idee. Vooral het gebruiken van essentiële oliën heeft een goed effect op de pijn en krampen. Bloemenoliën zoals lavendel of roos zijn goede opties. Ook kaneel geeft een positief effect. Mix de oliën met kokosnootolie, om de olie extra goed in te laten trekken. Masseer de oliën in door een draaiende beweging te maken met je hand op de buikspieren. Wel belangrijk is om te weten of je allergisch bent voor bepaalde oliën. Test dit door bijvoorbeeld ergens anders op je lichaam een klein druppetje te doen en kijk wat er gebeurd. Je wil natuurlijk niet dat je hele buik rood kleurt omdat je allergisch bent.

Vitamines

Ook het slikken van extra vitamines tijdens de menstruatie helpt tegen de pijn en hevige krampen. De beste supplementen en vitamines om te slikken zijn vitamine B, omega 3, magnesium en ijzers. Een tekort aan vitamine B zorgt ervoor dat je je futloos en moe voelt. Tijdens de menstruatie is dit gevoel al erger. Je wil het dus niet versterken met weinig vitamine B. Slik daarom extra, zodat je symptomen in ieder geval niet erger worden. Omega 3 zorgt ervoor dat je lichaam zich minder ‘ontstoken’ voelt. Magnesium helpt je lichaam om de hormonen op orde te krijgen, Hierdoor zijn je bijwerkingen van de menstruatie minder heftig. Tijdens de menstruatie verlies je veel bloed. Slik daarom meer ijzer om zo je bloedspiegel op pijl te houden.

Dieet

Geen zin om allemaal pillen te slikken? Kies dan voor een dieet met voedsel die de supplementen al bevatten. Vermijd juist verzadigde vetten zoals spek, boter en chips. Ook is een overschot aan zout niet goed voor het lichaam tijdens het menstrueren. Ontwijk ook cafeïne. Drink in plaats van koffie water of thee met een laag cafeïnegehalte. Noten, vis en groenten zijn goede etenswaren om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Lees ook: De reden dat je meer trek hebt tijdens je menstruatie