Dit is hoe je jouw work-outs laat aansluiten op je cyclus

Sport & gezondheid door Maya Luz

Merk jij ook weleens dat sporten soms net iets minder goed gaat dan op andere momenten? Het kan dan best zo zijn dat je cyclus je work-outs beïnvloedt. Dit is hartstikke normaal, maar soms wel vervelend. Dit is hoe je je work-outs kunt laten aansluiten op je cyclus.

Lees ook: Zwemmen in natuurwater in de winter: de do's en dont's

Plan je rustdagen strategisch in

Rustdagen zijn voor ons allemaal ontzettend belangrijk. Dit zijn de dagen waarop je lichaam de kans krijgt om te herstellen van alle harde trainingen die je hebt gedaan. Als je weet wanneer je ongesteld moet worden, is het verstandig om je rustdagen in te plannen wanneer dit gaat gebeuren. Zo ontzie je jezelf van een hoop pijn tijdens de eerste een of twee dagen van je menstruatie. Vergeet ook niet dat je jezelf niet moet dwingen om te gaan sporten als het echt niet gaat!

Wees niet te hard voor jezelf tijdens je menstruatie

Ga je sporten tijdens je menstruatie? Verwacht dan niet dat je hetzelfde kan als tijdens de rest van je cyclus. Je bent nu waarschijnlijk wat zwakker en dat is oké. Kun je nu wat minder kilo omhoog tillen dan normaal? Wees dan niet boos op jezelf. Het is normaal en je lichaam doet haar best!

Doe rustigere work-outs tijdens je menstruatie

Heb je tijdens je menstruatie last van veel pijn in je lichaam? Pak je work-outs dan wat rustiger aan. Ga bijvoorbeeld voor een lange wandeling, yoga of pilates. Zo kom je alsnog aan je lichaamsbeweging, maar push je je lichaam niet tot het uiterste. Wanneer je pijn hebt, mag je lief zijn voor jezelf (en als je geen pijn hebt ook natuurlijk).

Bouw de intensiteit van je work-outs direct op na je menstruatie

Ben je niet meer ongesteld? Dan kun je de intensiteit van je work-outs weer op gaan bouwen. Je lichaam is nog steeds niet helemaal wat het was voor je menstruatie, dus verwacht niet dat je direct weer je meest intense trainingen aankunt. Je hormonen zitten nog niet helemaal waar ze moeten zitten. Bouw daarom dus slow en steady weer de intensiteit op zodat je klaar bent om te knallen zodra je in de volgende fase van je cyclus terecht komt.

Ga voor de zwaarste work-outs tijdens je ovulatie

Oké, tijdens je ovulatie is het echt tijd om hard te gaan. Nu heb je de meeste energie en dus kun je de zwaarste work-outs het beste nu inplannen. Ga voor een zware krachttraining sessie of voor een bootcamp.

Lees ook: Functionele vs traditionele krachttraining: dit is het verschil