Je gezondheid verbeteren? Probeer deze simpele hack!

Sport & gezondheid door Zita

We willen graag dat onze gezondheid op en top in orde is. In de winter is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je gezondheid als prioriteit te zien. Dat we gezond moeten eten, genoeg moeten slapen en veel moeten bewegen, dat is ons inmiddels wel bekend. Maar er is een simpele hack die onder beweging valt waarmee je meteen al een betere gezondheid krijgt: wandelen!

Wandelen is gezond!

Of je nu een bloated buik hebt of gewoon wat meer aan cardio wil doen, de voordelen wandelen kunnen we niet ontkennen. Maar een lange afstand wandelen is niet de meeste belangrijke factor om gezondheidsvoordelen ervan te ondervinden. Het gaat vooral om de manier waarop. Je ervaart pas de gezondheidsvoordelen van wandelen als je ‘normaal’ tot ‘snel’ wandelt. Dus niet wanneer je een beetje door de stad struint. Als je tussen de 5 en 6 kilometer per uur loopt, heb je 39% minder kans op diabetes type 2 of hartkwalen, dan wanneer je langzamer loopt (dan heb je 24% minder kans op dit soort zaken). Elke vorm van wandelen is natuurlijk beter dan helemaal niet wandelen. Als je al 15 minuten per dag wandelt voor 5 dagen per week, geef je je immuunsysteem een boost en voorkom je bijvoorbeeld dat je cravings krijgt in ongezond eten.

10.000 stappen?

We horen altijd om ons heen dat we minimaal 10.000 stappen per dag moeten zetten. Maar uit recent onderzoek blijkt dat je al een hoop gezondheidsvoordelen hebt ervaart als je tussen de 2.600 en 2.800 stappen per dag zet. En wanneer je 7.000 stappen per dag zet, dat je dan al een verminderde kans hebt op hart- en vaatziekten. Tuurlijk is het goed om de 10.000 stappen te behalen, maar als dit je niet lukt, probeer dan op z'n minst die 2.800 aan te tikken.

Andere simpele hack  gezondheid

Niet alleen wandelen is een wonderactiviteit voor je gezondheid. Een korte, intensieve activiteit tussen de 20 en 25 minuten helpt al bij het verbeteren van je longfunctie. En wist je dat traplopen ook super goed is voor je? Als je 5 keer per dag een trap op en af loopt (dat is ongeveer 50 traptreden), heeft dat ook gezondheidsvoordelen voor je hart en longen.

Dus: zet die extra stappen waar het mogelijk is en je lichaam is je dankbaar! Als je meer inzicht wil in het aantal stappen die je zet, neem je telefoon dan altijd mee of schaf een sporthorloge aan.