‘Loud Budgeting’: met deze spaarmethode haal je al je spaardoelen

Lifestyle door Anjali

De nieuwe trend 'Loud Budgeting' raast het internet over. Wil jij beter kunnen sparen? Met deze spaarmethode lukt dat.

Loud budgeting als spaarmethode

Met de loud Budgeting-methode vertel jij zoveel mogelijk mensen over je financiële doelen. Je vertelt anderen waarom je wil sparen en zorgt ervoor dat je transparant bent over transacties. Ook leg je in geuren en kleuren uit waarom je ergens geen geld aan uit wil geven. Hierbij verzin je geen smoesjes, maar ben je duidelijk en eerlijk over het feit waarom je zo over iets denkt. Bijvoorbeeld: je vrienden willen een weekendje weg of een vriend(in) wil samen met jou uit eten. Hierbij leg je dan uit wat op dit moment meer prioriteit voor je heeft, en verzin je geen excuus om geen geld uit te hoeven geven. Je vertelt dan duidelijk dat je het geld nodig hebt om je lening af te betalen of die verre reis te kunnen maken. Met deze spaarmethode zorg je ervoor dat je je aan je eigen gemaakte regels houdt. Ook zorgt dit ervoor dat je misschien anderen aan kunt sporen hun geld op een verstandige manier uit te geven en kun je zelfs extra tips krijgen om je spaardoelen te behalen. En dan nog iets positiefs: mensen kunnen je eerlijkheid waarderen en zien in dat je geen smoesjes bij ze hoeft te verzinnen, waardoor je de band tussen je dierbaren kunt versterken.

Financiële doelen

De spaarmethode Loud Budgeting houdt in dat je juist dingen zal moeten delen over je spaardoelen, hierdoor maak je financiële keuzes en kun je makkelijker binnen je budget blijven. En hoe meer mensen van deze spaarmethode weten, hoe vaker ze je eraan kunnen herinneren dat je ergens voor spaart. Deze methode zorgt er dus voor dat je je spaardoelen boven die uitjes, tripjes, etentjes en groepscadeaus kiest. Maar let op: het is belangrijk dat je het niet alleen zegt, maar ook doet. Het moet niet alleen bij woorden blijven: het moeten ook daden worden.

Stappenplan voor sparen

Hoe pak je het sparen nu echt aan? Hier zijn wat tips.

  1. Begroting: Zet alle inkomsten en uitgaven op een rij, sommige banken doen dit al voor je. Kijk vervolgens of je geld overhoud dat je kunt sparen. Overicht is de eerste en de belangrijkste stap voor het behalen van een spaardoel.
  2. Hoeveelheid: Kies hoeveel je per maand wil sparen: is dat een vast bedrag of kies je voor een percentage? Een goede methode is om tien procent van je inkomen te sparen, maar je kunt er ook voor kiezen om een rodn bedrag per maand opzij te zetten
  3. Transparant: Wees eerlijk en open tegen iedereen over waar je voor spaart. Dit is Loud Budgeting, wat ervoor zorgt dat je je strenger aan je doelen houdt en dat anderen je hierin kunnen stimuleren.