Veel positieve reacties op liedje van Joost Klein voor songfestival: "beuker van een inzending"

Media door Jennifer

Toen bekend werd dat Joost Klein voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival ging, waren veel mensen wel sceptisch. Ook dachten veel mensen (en denken ze misschien nog steeds): wie is Joost? Nou, kennelijk wel een artiest die goede liedjes aflevert. Er wordt namelijk massaal positief gereageerd op zijn liedje voor het songfestival. Zelfs de meest pessimistische mensen hebben hoop voor een goed resultaat. OMG!

Veel positieve reacties op songfestivalliedje Joost Klein

Schrikkeldag was dit jaar niet alleen een bijzondere dag voor mensen, die eens in de vier jaar jarig zijn. Nee, op schrikkeldag 2024 werd ook het liedje van Joost Klein bekendgemaakt voor het Eurovisie Songfestival. En de 26-jarige artiest uit Friesland geeft ons een ware energiebom: het liedje knalt op schrikkeldag door ieders tv via het tv-programma van Arjen Lubach. Daar had hij meteen zijn eerste tv-interview na de bekendmaking van zijn songfestivalinzending. Het nummer Europapa blijkt wel weer een heel ander liedje dan eerdere liedjes, die Nederland heeft ingezonden voor het songfestival. Achteraf vraagt een journalist van NOS zich af, of hij nu geen risico neemt. Maar Joost is nergens bang voor. "Ik zou hier niet in zo'n blauw pak staan als ik niet in mezelf geloof. Dat zou niet zo slim zijn," zegt hij. "Maar ik hou wel van een risicootje nemen."

Nou, als we de Nederlanders moeten geloven, pakt zijn risico mogelijk wel goed uit. In Nederland reageren mensen massaal positief op het liedje van Joost voor het songfestival. De negatieve reacties op socialmediakanaal X zijn amper te vinden. En juist doordat het liedje misschien 'zo slecht' is, kan het positief uitpakken, schrijft iemand. "De laatste keer dat ik een nummer zó slecht vond, wonnen we. Dus eh. Gefeliciteerd alvast allemaal." Tja, het songfestival bestaat tegenwoordig wel vaak uit opvallende nummers vol spektakel en gekkigheid, right?

Welke plek bij bookmakers?

Naast dat Nederlanders op social media positief reageren op het happy hardcore nummer, zijn ook Nederlandse radio-dj's blij met het nummer. Zo is radio 538-dj Tim Klein erg verrast door de inzending. "Het is een enorm aanstekelijk deuntje en het blijft onwijs in je hoofd hangen," vertelt hij aan RTL Boulevard. Volgens hem past het liedje van Joost goed bij een "rariteitenkabinet" als het songfestival. Radiozender 3FM was vooraf al erg enthousiast over Joost en voerden zelfs campagne voor hem, zodat hij werd gekozen als Nederlandse vertegenwoordiger. En ook nu is radio-dj Jamie Reuter nog erg enthousiast. "Het geeft je meteen een glimlach op je gezicht," zegt zij. Verder is ook muziekkenner en Qmusic-dj Domien Verschuuren blij met het liedje, die normaal juist wel sceptisch is over songfestivalliedjes. "Het is een beuker van een inzending," zegt hij nu. Hij gokt dat het in ieder geval een interessante show wordt. "We doen voor het eerst sinds jaren weer iets ludieks," aldus Domien.

Natuurlijk heerst onder fans van het songfestival meteen de grote vraag: hoe scoort Joost bij de bookmakers? Nou, op dit moment nog niet heel goed. Joost staat namelijk op plek 20 in de ranglijst (van de 37), zien we in de statistieken op eurovisionworld.com. Kroatië zou volgens de bookmakers momenteel het songfestival winnen. Maar no worries, de statistieken zeggen nog niet veel. Momenteel zijn namelijk nog niet alle liedjes voor het songfestival bekendgemaakt. En er kan nog een hoop veranderen tussen nu en mei, wanneer het liedjesfestijn plaatsvindt in Malmö in Zweden.

Lees ook: Joost Klein: leeftijd, vermogen en biografie

Paul Elstak

Het liedje Europapa is trouwens geschreven door Joost zelf, samen met Donald Scloszkie, Teun de Kruif, Thijmen Melissant, acteur Tim Haars en de bekende jaren 90-dj Paul Elstak. Hij heeft ook samen met Tantu Beats het nummer geproduceerd. Paul maakte de 'drop' aan het einde van het liedje. Hoewel hij dus wel heeft meegewerkt aan Joost zijn liedje, kan hij helaas niet mee naar het songfestival. Paul moet dan zelf namelijk werken. Erg vindt hij het overigens niet, want in principe heeft hij zijn deel gedaan. Nu is het aan Joost.

Boodschap van liedje

Het nummer is dus een energiebom, maar wel een liedje met een diepere betekenis. Europapa gaat namelijk over het feit, dat er geen grenzen zijn wanneer iemand grote dromen heeft. De songtekst is geschreven in briefvorm gericht aan zijn vader, die net als zijn moeder is overleden. In de brief beschrijft Joost het leven van een weeskind dat door Europa reist om zichzelf te ontdekken en zijn verhaal met anderen te delen. Hij eindigt het songfestivalliedje ook rustig en poëtisch, waarbij hij zich direct richt tot zijn vader.

Mocht je Europapa van Joost nog niet hebben gehoord, kun je het hieronder zelf luisteren:

Lees ook: Anouk wilde eigenlijk liedje insturen voor Eurovisie Songfestival: "maar kon release album niet uitstellen"