Hoe (vaak) moet je je beha wassen?

Sport & gezondheid door Anjali

Je kleed je aan en vraagt je af of je die beha nog één keer aan kan, of dat 'ie nu toch de was in moet. Hoe vaak moet je 'm eigenlijk wassen?

Drie keer is scheepsrecht

Je beha te vaak wassen doet meer kwaad dan goed. Blijf daarom eerst een tijdje weg van de wasmachine: door je beha in de was te doen beschadig je de elasticiteit die ervoor zorgt dat je een goede ondersteuning krijgt. Zodra hij zijn vorm verliest, is de pasvorm ook gelijk anders. Het kan dan zo zijn dat 'ie niet meer lekker zit, te krap is geworden of dat er rare klompjes in vormen. Na drie tot vier keer dragen mag de beha pas een uitstapje maken naar de wasmachine.

Sneller wassen?

Hoe vaak je je beha moet wassen, hangt natuurlijk ook af van wat je er allemaal mee doet en hoe intensief je bezig bent gedurende de dag. Als je bijvoorbeeld veel aan het zweten bent, zul je hem wat vaker moeten wassen. Je sportvarianten zullen daarom na elke keer dragen gewassen moeten worden. Als je je beha maar een paar uur draagt, telt dit niet als effectieve draagbeurt. Dus dat sexy lingeriesetje die je alleen op speciale gelegenheden draagt, daarvan hoeft alleen de onderbroek gewassen te worden.

Geen vaste planning

Maak je niet druk: het is geen drama als je 'm een dag of twee teveel draagt, of twee dagen achter elkaar dezelfde. Wel is het handig om verschillende exemplaren achter de hand te hebben en om af en toe af te wisselen zodat het elastiek niet te snel zak uitrekken. Doe 'm trouwens ook uit wanneer je gaat slapen: dat is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar hierdoor kan 'ie ook herstellen, waardoor de elasticiteit en vorm weer perfect zijn de volgende ochtend.

Wassen en drogen

Een handwasje is voor je beha voldoende, maar kijk goed naar de labels voor de juiste wasvoorschriften. Als 'ie in de wasmachine kan, zet de machine dan op fijne was. Doe ze ook en een speciaal waszakje, zodat je het delicate materiaal niet beschadigd. Ook bij de droger moet je oppassen: De warmte en het draaien kan de elasticiteit van het stuk beschadigen. Aangeraden wordt om de beha gewoon plat te leggen en te laten drogen aan de lucht: hiermee voorkomen je dat 'ie uitgerekt wordt. Leg er voor de zekerheid een handdoek onder tegen druppels, maar wring 'm nooit uit.

Beha opbergen

Leg ze allemaal op één lijn in een lade, precies zoals ze in een winkel zouden liggen. Verfrommelen kan ervoor zorgen dat ze vervormen, en dat is absoluut niet wat je wilt.