5x manieren om onszelf te verwarmen (zonder verwarming!)

Sport & gezondheid door Anjali

Nu we ons kunnen vinden in de koude maanden en de energieprijzen nog steeds erg hoog zijn, moeten we creatief zijn met hoe we onszelf warm houden. Wij hebben een aantal tips om jezelf warm te houden, zonder de verwarming aan te zetten.

1. Warm eten

Jezelf warm eten gaat makkelijker dan je denkt: laat koude voeding als yoghurt, fruit of salades in de koelkast, en eet een warm ontbijtje als een omelet, havermout of wafels. Kies ook voor voeding met gezonde vetten en eiwitten: dit verteert traag, waardoor je jezelf langer warm kunt houden. Ook kun je scherpe kruiden eten als chilipeper, gember of kaneel.

2. Warme dranken

Hier heb je vast wel eens van gehoord: het drinken van warme dranken zodat jezelf te verwarmen. Denk hierbij aan soep, thee of warme chocomel. Niet alleen verwarmen deze dranken je lichaam, maar ook je handen. Drink je nu liever glühwein of koffie? Alcohol en cafeïne zijn niet de beste keuzes: alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten, waardoor je snel lichaamwarmte verliest, terwijl cafeïne zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten, wat zorgt voor een tragere bloeddoorstroming.

3. Laagjes

Het is belangrijk om je te kleden in laagjes, hier zit zelfs een systeem achter: het drielagensysteem:

  1. Vochtregulerende basislaag: Hieronder valt thermokleding als ondershirts en leggings. De synthetische materialen of merinowol zorgen ervoor dat je je lichaamwarmte behoudt, terwijl het vocht reguleert.
  2. Isolerende tussenlaag: Denk hierbij aan 'gewone' kleding als truien en spijkerbroeken. Deze laag beschermt je tegen de kou en is ook lekker zacht en ademend. Daarnaast kun je gewoon een leuke outfit aan, terwijl je jezelf goed kunt verwarmen. 
  3. Beschermende buitenlaag: Maak het af met een goede waterdichte en winddichte jas. Hierdoor blijf je droog en warm. Ook kun je deze thuis inruilen voor een zacht plaid, dik vest of stevige bodywarmer.

4. Hulpmiddelen

Andere producten om jezelf te verwarmen zijn warme plaids, kersenpitkussens, een elektrische deken of een kruik. Deze hulpmiddelen maken een megagroot verschil om het warmer te krijgen, terwijl je energierekening niet omhoog schiet.

5. Elkaar verwarmen

Je partner, je vrienden, je familieleden of je huisdier: je kunt ze eindeloze knuffels gaan geven. Niet alleen omdat je van ze houdt, maar ook om lekker warm te blijven! Ook komt er tijdens een knuffel oxytocine vrij in de hersenen, wat zorgt voor een gelukkig gevoel waarbij de stresslevels dalen. Dat dit knuffelhormoon én de warmte je gelukkig maken, hoef je ons niet meer te vertellen.