Dit is waarom je verward wakker wordt na een dutje

Sport & gezondheid door Maya Luz

Dutjes, soms doen we het het liefst de hele dag. Maar we worden niet altijd even fris en fruitig wakker als we zouden willen na een middagdutje. Je bent dan verward of soms zelfs boos of geïrriteerd. Dit is waarom dit gebeurt!

Lees ook: Toilet talk! Zitten we te lang op het toilet?

Verward wakker worden na een dutje

Dutten doen we allemaal weleens. Het is soms gewoon even nodig. Maar waar sommige mensen helemaal uitgerust wakker worden, voelen anderen zich achteraf verward, boos of gefrustreerd. Dit is natuurlijk niet het resultaat dat je wil. Maar hoe kan het dat je met zo'n slecht humeur wakker wordt? Dit kan ten eerste liggen aan de lengte van je dutje. De kans is groter dat je met het verkeerde been uit bed stapt als je dutje langer duurt dan een half uur. Te lange dutjes leiden tot slaap inertie, ofwel slaapdronkenheid. Dit is dat suffe en gedesoriënteerde gevoel dat je hebt als je net wakker wordt van je te lange dutje. Je ervaart dit dankzij de verschillende slaapfases. De volledige cyclus duurt gemiddeld 90 minuten. Als je langer dan een half uur slaapt, kan je in een diepe slaap terecht komen. Wanneer je wakker wordt tijdens deze fase van je slaap, kan je nogal verward wakker worden. Om verwardheid te voorkomen is het beter om jezelf wakker te laten worden voordat je dit punt bereikt. Andere factoren spelen ook mee. Denk hierbij aan stress, slapeloosheid en slechte timing van je dutje.

Zo dut je als een pro

Wil jij niet meer wakker worden met dat vervelende humeur? Zet dan de volgende keer een wekker voordat je gaat dutten voor tien tot dertig minuten. Door je dutje kort te houden, loop je niet het risico dat je in een diepe slaap belandt en je wakker wordt gemaakt in deze slaapfase. Zie je een kort dutje echt niet zitten? Dan kies je er ook voor om voor een langere slaaptijd te kiezen. We raden dan aan om te doelen op een dutje van twee uur. Hierdoor geef je je lichaam genoeg tijd om alle slaapfasen te doorlopen en word je weer wakker voordat je opnieuw in een diepe slaap belandt. Verder is het goed om dutjes voor twee uur s' middags te vermijden. We raden aan om je dutjes te plannen rond het einde van de ochtend of het begin van de middag. Hierdoor loop je minder risico op het verstoren van je nachtelijke slaapritme. Tot slot is het goed om eventjes naar buiten te gaan of even uit het raam te kijken zodra je ontwaakt uit je schoonheidsslaapje. Zonlicht en frisse lucht is namelijk goed voor je humeur en blijft eventuele verwarring minder lang hangen.

Lees ook: Dit zegt hoe laat je gaat slapen over je