Kaarsen branden is ongezonder dan je denkt, en dit is waarom

Sport & gezondheid door Anjali

Zeker tijdens de koude en kille dagen houden we er wel van een warm en knus kaarsje aan te steken. Deze gezellige gewoonte schijnt echter niet goed te zijn voor je gezondheid. Maar is dat ook echt zo, en waarom dan? Wij leggen het je uit.

Ventileren

Het branden van kaarsen hoeft niet ongezond te zijn. Wel ligt het aan de hoeveelheid, hoe vaak ze branden, van welk materiaal ze zijn en of er goed geventileerd wordt in huis. Vooral de ventilatie is belangrijk: het verdeelt het aantal roetdeeltjes beter door de ruimte, waardoor je minder gezondheidsrisico's oploopt.

Schadelijke stoffen

De stoffen die vrijkomen bij het branden van kaarsen die gemaakt zijn van paraffine zijn te vergelijken met stoffen die mensen binnenkrijgen tijdens het roken of barbequeën. Als de walm van de kaars zwart lijkt en je zwarte aanslag opmerkt aan de binnenkant van een glas of windlicht, betekent dit dat de kaars kankerverwekkende stoffen bevat. Deze stoffen blijven niet alleen op het glas zitten, maar dwalen ook door de lucht. Hoe kleiner en hoe slechter geventileerd de kamer is, hoe groter de kans is dat je deze kankerverwekkende stoffen inademt. De hoeveelheid stoffen die vrijkomen is enorm klein. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je er brandt, maar tenzij je twintig kaarsen in een kleine kast brandt en er zelf in gaat zitten met de deuren dicht, merk je weinig van deze stoffen.

Verschillende soorten kaarsen

Natuurlijk zijn er verschillende soorten kaarsen: je hebt de standaard versie met paraffine, maar ook varianten die gemaakt zijn van soja- of bijenwas. Deze soja- of bijenwas draagt weinig tot geen kankerverwekkende stoffen, waardoor ze beter zijn voor de gezondheid. Ook zijn deze varianten een stuk milieuvriendelijker en daarmee een duurzamere optie. Toch moet je erop letten dat de lont bij alle soorten niet te lang is en dat 'ie niet in de tocht staat. Ook bij geurkaarsen kun je maar beter opletten: ongeacht met welke was ze zijn gemaakt krijgen deze kaarsen extra kleur- en geurstoffen toegediend. Deze stoffen zijn niet schadelijk, maar zorgen soms wel voor allergische reacties. Als je merkt dat jij of iemand die je kent het erg benauwd krijgt, of last krijgt van de geur, kun je de kaars maar beter doven en de ruimte goed ventileren.