Dit is hoe lang je in een ijsbad moet zitten om de meeste voordelen te zien

Sport & gezondheid door Maya Luz

Je hebt het op sociale media vast weleens voorbij zien komen: ijsbaden. Veel mensen zweren erbij. Maar hoe lang zou je nou eigenlijk in zo'n bad moeten zitten om de voordelen ervan echt te kunnen ervaren? Wij zoeken het uit!

Lees ook: Functionele vs traditionele krachttraining: dit is het verschil

De voordelen van een ijsbad

Voor veel mensen is het nemen van een ijsbad het helemaal waard. Het kan irritatie en pijn verlichten en het kan je bloedvaten vernauwen. Dit kan voornamelijk goed voor je zijn als je atleet of actieve sporter bent die hier en daar weleens last heeft van blessures of spierpijn. Het nemen van het ijsbad kan namelijk het genezingsproces versnellen. Daarnaast is het nemen van een ijsbad ook goed om je alertheid te verhogen. Je voelt je echt even wakker als je het doet. Toch is het voor sommige mensen ook erg ontspannend om een ijsbad te nemen. Het enige nadeel van het ijsbad is dat je lichaam enorm moet wennen aan de kou. Het kost dus wat tijd en geduld om het te kunnen.

Zo neem je een ijsbad

Om een ijsbad te nemen, heb je een badkuip nodig of een grote bak waar je zelf in past. Vul dit vervolgens met koud water en ijsklontjes. Ga voor een temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius. Zodra je bad gevuld is kun je hierin plaatsnemen. Je kan er eerst in gaan staan en je benen laten wennen aan de kou voordat je er helemaal in gaat zitten. Maar ja kan er natuurlijk ook direct helemaal voor gaan. Focus je zodra je in het water ligt op je ademhaling en blijf rustig. Probeer niet te denken aan de neiging die je hebt om uit het water te gaan, maar aan het water.

Hoe lang moet je in een ijsbad blijven zitten?

Als je nieuw bent op het gebied van ijsbaden nemen, raden we aan om tussen de een en twee minuten in het water te blijven. Bij het nemen van ijsbaden gaat het om kleine stapjes. Pak het proces dus rustig aan en push jezelf niet te snel te ver. Hoe lang je in een ijsbad zou moeten zitten hangt van je persoonlijke doelen af. Maar over het algemeen wordt er aangeraden om een ijsbad niet langer dan tien minuten te laten duren. Het is normaal om een beetje te beven als je in het water zit. Maar zodra je lichaam gevoel begint te verliezen of begint te tintelen, raden we aan om het water direct te verlaten.

Zo vaak zou je een ijsbad moeten nemen

Als je ijsbaden nemen deel van je routine wil maken, raden we aan om het onderdeel te maken van je wekelijkse ritueel. Je kan het ook wat onregelmatiger doen en het alleen doen wanneer je er behoefte aan hebt. Het is zeker een goede manier om voor je lichaam te zorgen wanneer je last hebt van je spieren. Maar er zijn geen richtlijnen voor hoe vaak je in het bad moet.

Lees ook: Dit is waarom je in de winter naakt zou moeten slapen (ja, echt!)