Door deze nieuwe techniek van TikTok val je binnen enkele minuten in slaap

Sport & gezondheid door Maya Luz

Het liefst willen we iedere avond gewoon in ons bed liggen en direct in slaap vallen. Maar in plaats van vertrekken naar dromenland, denkt ons brein aan allerlei andere dingen. TikTok heeft hier iets op gevonden. Dit is alles dat je moet weten over cognitief shuffelen.

Lees ook: Dit is waarom je in de winter naakt zou moeten slapen (ja, echt!)

Avond gepieker

Veel mensen ervaren gepieker in de avond. Je denkt dan na over van alles en nogwat waardoor je maar niet in slaap valt. Zo denk je bijvoorbeeld na over die ene keer dat je jezelf voor schut zette in de brugklas, wat je de volgende dag allemaal moet doen en of je wel dat ene ding hebt gedaan dat je echt moest doen. Zeker als je last hebt van zorgen, anxiety of stress is het heel normaal om last te hebben van piekeren terwijl je probeert te slapen. Dit komt doordat je brein zich nu niet meer hoeft te focussen op andere taken. Je ligt tenslotte in bed en doet verder niks. Nu heeft je brein ruimte om aandacht te besteden aan alle overige gedachten die door je hoofd spoken. Hierdoor krijgen we de neiging om iets te gaan doen om onszelf af te leiden, zoals door TikTok scrollen, maar dat werkt natuurlijk alleen maar averechts. Door het licht van je telefoon en alle prikkels val je ook niet in slaap. Dit is wanneer je gebruik kan maken van cognitief shuffelen.

De voordelen van cognitief shuffelen

Cognitief shuffelen is erg populair op TikTok. Het is een techniek waarbij je als het ware door je gedachtes heen roert. Hierdoor wordt het voor je brein lastiger om zich op een specifieke gedachte te focussen. Het klinkt misschien alsof cognitief shuffelen zorgt voor meer overdenken, maar dit is juist voor veel mensen op TikTok niet het geval. Cognitief shuffelen helpt je met ontspannen zodat je rustiger in slaap valt. Je leidt je brein als het ware af, zodat je aan hele andere dingen denkt dan aan je dagelijkse stress terwijl je in slaap valt.

Zo doe je aan cognitief shuffelen

Er zijn verschillende manieren om aan cognitief shuffelen te doen. Maar in alle gevallen is het doel hetzelfde: leid het brein af. De meest populaire methode op TikTok is aan willekeurige dingen denken. Hoe willekeuriger hoe beter. Ga in bed liggen en denk aan verschillende willekeurige woorden. Bijvoorbeeld glas, boek, olifant, schaatsbaan. Het maakt niet uit hoe snel of langzaam je dit doet. Laat je brein rustig door de woorden shuffelen. Als je behoefte hebt aan meer structuur, kun je ook een categorie kiezen. Denk hierbij aan eten, rijmwoorden of kleuren. Voor meer uitdaging kun je ook het alfabet afgaan en steeds een woord bedenken dat begint met de volgende letter. Aap, banaan, crouton, enzovoort.

Ook interessant: Niet genoeg slaap? Met dit trucje voel je je helemaal uitgerust!