Agavesiroop: ongezonder dan suiker?

Sport & gezondheid door Laura

Agavesiroop is een voedingsmiddel die wordt getipt als een goede vervanger van suiker, maar de geruchten doen nu de ronde dat het zelfs slechter voor de gezondheid is dan ‘normale tafelsuiker’.

Zoetekauwen vallen als een blok voor agavesiroop. Het is heerlijk zoet, nog dunner dan honing en versmelt heerlijk over een portie pannenkoeken. Ook is het te gebruiken als suikervervanger in taartrecepten.

Waar wordt agavesiroop van gemaakt?

Laten we bij het begin beginnen. Waar wordt de siroop nu eigenlijk van gemaakt? Het is de ingedikte sap van de Agaveplant. Er zijn diverse soorten – van blauw tot grijs – vandaar dat de Agavesiroop ook verkrijgbaar is in licht- tot donkergekleurde varianten. Fun fact: van de Agaveplant wordt ook tequila gemaakt.

Het is in de meeste natuurwinkels te koop, want veel mensen het idee geeft dat het een gezond en natuurlijk product is. Fout! De siroop wordt gemaakt na een chemisch proces van voedselbewerking en filtering. Alle nuttige voedingsstoffen worden tijdens dit proces verwijderd. Daarnaast ontstaat een vorm van fructose die zelfs nog slechter voor de gezondheid is dan gewone suiker.

Is agavesiroop ongezond of gezond?

Oeps! We hebben het alvast verklapt. Inderdaad. Agavesiroop is ongezonder dan normale tafelsuiker. Sommige varianten zijn zelfs ongezonder dan honing.

Agavesiroop is wel zo’n 1,5 keer zoeter dan normale suiker. Je hoeft dus minder te gebruiken om dezelfde zoete smaak te krijgen. Toch werp je agavesiroop beter de prullenbak in vanwege het hoge fructosegehalte. Even vergelijken. In agavesiroop zit van 55 tot wel 90 % fructose. Ter vergelijking, in honing zit 40%. En zoals je vast wel weet, is honing ook alles behalve gezond.

Waarom is agavesiroop zo slecht?

Healthcoach en personal trainer Inge van Haselen zegt erover: “Geraffineerde fructose kan onder meer bloedarmoede, botontkalking en beschadiging van je bloedvaten veroorzaken. Agave-siroop is dus absoluut niet natuurlijk of biologisch en als je alles op een rijtje zet is het zelfs slechter dan suiker.”

Trap dus niet in de hype!

Lees ook: Zoveel suiker in je écht in je eten.