Deze natuurverschijnselen moét je een keer gezien hebben

Reizen door Esra

Van Canada tot aan Brazilië en van Australië tot aan China: verdeeld over de hele wereld zijn er héél veel prachtige natuurverschijnselen te zien. Wil jij graag iets meer zien van de wereld dan alleen Nederland en omstreken? Wij delen de 6 natuurverschijnselen die je een keer gezien moét hebben.

Lake Hillier in Australië

In Australië vind je meerdere roze meren, waaronder Lake Hillier. Wow! Door de aanwezigheid van een hele hoge zoutconcentratie trekken deze meren veel plankton, garnalen en kleine roze algen aan. Hierdoor krijgen ze een roze gloed. Naast Lake Hillier vind je de roze meren ook in bijvoorbeeld Mexico, Canada en een aantal jaar geleden zelfs op Texel in het natuurgebied Wagejot. Het is een prachtig beeld waar je zeker even de nodige Insta shot moet schieten.

Leuk feitje: flamingo’s zijn van oorsprong niet roze, maar wit. De wieren, algen en garnalen die flamingo’s eten bevatten kleurstoffen die zorgen voor de roze kleur van de vogelsoort.

Het Noorderlicht

Dit sensationele, artistieke verschijnsel is op foto’s al prachtig om te zien, laat staan hoe magisch het er in werkelijkheid uit ziet. Het Noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd, is te zien in Lapland, Noord-Noorwegen, IJsland en heel af en toe zelfs op één van de Waddeneilanden. Om het natuurfenomeen te zien moet de hemel helder zijn én er moeten zonnestormen in het heelal plaatsvinden: door uitbarstingen van de zon worden grote hoeveelheden geladen deeltjes door het heelal geslingerd. Dit moét je wel een keer gezien hebben.

Lees ook: Lange reis maken? Zo spaar je genoeg geld bij elkaar

Lichtgevende plekken in zee

Hoewel de zeevonk licht produceert om vijanden af te schrikken, trekt het hierdoor juist de aandacht van mensen. De zeevonk, ook wel Noctiluca scintillans genoemd, is een piepkleine alg dat blauw licht uitstraalt wanneer het water om hun heen beweegt. In het donker zorgt dit voor een prachtig lichtspektakel aan de kustlijn. Wanneer het enkele dagen warm geweest is, er een zwak maanlicht schijnt en de zee rustig is, dan zijn de omstandigheden perfect om dit natuurfenomeen te zien. Het is onder andere te bewonderen in San Diego en op de Malediven, maar ook in Nederland in onder andere Zeeland en op Ameland. Je weet dus wat je volgende zomer bij warm weer te wachten staat in Nederland.

De kalkterrassen in Pamukkale

Ontstaan door het verdampen van het hete, kalkhoudende thermaal water uit de bronnen, vind je in Turkije de indrukwekkende, stralend witte kalkterrassen. Vanwege de terrassen die lijken op watten, wordt het ook wel ‘katoenen kasteel’ genoemd. Het water dat uit de bronnen in Pamukkale stroomt heeft zelfs een helende werking en is goed voor nierkwalen, reuma, spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten.

Hverir in IJsland

In een prachtig stuk land in IJsland loop je door stoompluimen, hete bronnen en kokende modderpoelen. Het is door de tinten rood, grijs, oranje, bruin en geel, net alsof je door een maanlandschap loopt. Blijf, terwijl je geniet van al het moois om je heen, wel achter de touwen lopen. Nabijgelegen vind je de 430 meter hoge berg Námafjall, die na een forse beklimming een mooi uitzicht biedt over Hverir.

Lees ook: Bucketlist tip: alles wat je wil weten over de moderne 7 wereldwonderen

De Rainbow Mountain Vinicunca en Palccoyo

In Peru vind je tientallen prachtige bergtoppen met de kleuren van de regenboog. De Rainbow Mountain werd pas in 2013 ontdekt nadat het sneeuw en ijs gesmolten was. De twee meeste populaire en toegankelijke regenboogbergen zijn Vinicunca en Palccoyo. Vinicunca ligt op 5200 meter hoogte in het Andesgebergte. De regenboog kleuren zijn in miljoenen jaren tijd ontstaan uit afzetting van gesteente. Iets lager gelegen vind je Palccoyo, dat in tegenstelling tot Vinicunca nog redelijk onbekend is.