Jeuk daar beneden? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Sport & gezondheid door Maya Luz

Ugh, jeuk is zo ontzettend vervelend. En het is al helemaal vervelend als je last hebt van jeuk in en rondom je vagina en vulva. Het is nogal oncomfortabel en dus wil je er snel vanaf. Om te weten hoe je de jeuk het beste kunt bestrijden, is de oorzaak weten essentieel. Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van jeuk aan je vagina en vulva.

Lees ook: Dit is alles dat je moet weten over de pH balans van je vagina

Irriterende producten

Sommige producten bevatten stofjes die je vagina en/of vulva kunnen irriteren. Deze irritatie kan jeuk veroorzaken. We hebben het hier voornamelijk over ingrediënten zoals alcohol, kleurstoffen en parfum. Producten met deze ingrediënten kun je daarom beter niet gebruiken bij je vulva. De jeuk gaat vaak gepaard met lichte pijn en roodheid. Producten die deze irritatie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: geparfumeerd wc papier of geparfumeerd maandverband, douchegels en andere bad- en doucheproducten, wasmiddel, crèmes, wasverzachter en dameshygiëne producten.

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kunnen jeuk veroorzaken over je hele lichaam, ook rondom je vulva. Bij eczeem krijg je last van huiduitslag. De huid wordt rood en droog en er kunnen huidschilfers van je huid af vallen. Bij psoriasis krijg je meestal last van huidschilfers, jeuk en roodheid rond de hoofdhuid en je gewrichten. In sommige gevallen ka psoriasis ook verspreiden naar je vulva.

Schimmelinfectie

Gist is een natuurlijke schimmel die voorkomt in je vagina. Dit klinkt heel vies, maar dit is juist volkomen normaal. Het veroorzaakt meestal geen problemen, maar wanneer dit wel gebeurt krijg je een schimmelinfectie. Er is dan te veel gist aanwezig in je vagina. Een schimmelinfectie zorgt voor een jeukerig gevoel maar ook een branderig gevoel. Je afscheiding wordt dikker en wit van kleur en kan ook naar gist ruiken. Antibiotica, zwangerschap en stress kunnen de oorzaak zijn van de infectie.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een andere infectie die jeuk kan veroorzaken in je vulva en vagina. De infectie kan ontstaan doordat je goede en slechte bacteriën in je vagina uit balans zijn. Bij bacteriële vaginose krijg je niet altijd symptomen, maar wanneer dit wel het geval is kun je last krijgen van jeuk en een onaangename visachtige geur. Je afscheiding kan ook een grijze kleur krijgen.

Soa's

Er bestaan ontzettend veel verschillende soa's. Allemaal hebben ze andere symptomen, maar er zijn er een aantal waarbij jeuk een van de symptomen is. Wanneer je recentelijk onbeschermde seks hebt gehad, is een soa test doen verstandig als je merkt dat je last krijgt van symptomen zoals jeuk. Soa's die jeuk kunnen veroorzaken zijn: chlamydia, genitale wratten, gonorroe, genitale herpes en trichonomas. Jeuk gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals pijn bij het plassen en een verandering in je afscheiding.

Menopauze

Tijdens de menopauze maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Een verlaagd oestrogeen gehalte, kan ervoor zorgen dat je last krijgt van jeuk bij je vulva en vagina. Deze jeuk ontstaat doordat het weefsel van je vagina en vulva dunner, droger en minder elastisch wordt. Wanneer je vagina minder vocht produceert, kun je last krijgen van jeuk.

Stress

Het klinkt heel gek, maar fysieke en emotionele stress kan ook de oorzaak zijn van irritatie en jeuk rond je vulva en vagina. Stress kan namelijk je immuunsysteem verzwakken, waardoor je meer risico loopt op het oplopen van infecties. Het stresshormoon cortisol blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek, ook invloed te hebben op de gezondheid van je vagina.

Lees ook: Dit betekenen de vier fasen van je menstruatiecyclus