Dit is alles dat je moet weten over de pH balans van je vagina

Sport & gezondheid door Maya Luz

Je vagina is een magische plek. En daarmee bedoelen we vooral dat je vagina soms een eigen vrije wil lijkt te hebben. Je vaginale gezondheid hangt sterk in verband met de pH waarde van je vagina. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Dit is alles dat je moet weten over de pH balans van je vagina.

Lees ook: Dit betekenen de vier fasen van je menstruatiecyclus

Wat is de pH balans van je vagina?

Als je op de middelbare school scheikunde hebt gehad, weet je misschien nog wel wat pH waardes zijn. Deze meten hoe zuur of basisch een stof is. Een pH waarde van 7 is neutraal. Water is bijvoorbeeld neutraal. Alles onder de 7 is zuur en alles boven de 7 is basisch. De pH balans van je vagina heeft veel invloed op de gezondheid ervan. Wanneer je pH namelijk niet is zoals deze hoort te zijn, kan het zijn dat je een schimmelinfectie of bacteriële vaginose hebt opgelopen. Van een schimmelinfectie wordt je vagina meer zeer, bacteriële vaginose maakt het meer basisch. Een gezonde pH waarde voor je vagina ligt tussen de 3,8 en 4,5. Dit betekent dat je vagina aan de zure kant van het spectrum ligt.

Hoe merk je dat je pH niet in balans is?

Wanneer je pH balans niet helemaal klopt, zul je dit merken door bepaalde symptomen. Zo kun je last krijgen van jeuk en kan de geur van je vaginale vocht anders gaan ruiken. Wanneer je last hebt van jeuk, een branderig gevoel en zwellingen, is het waarschijnlijk een schimmel infectie. Heb je last van een visachtige geur en waterige afscheiding, dan is het waarschijnlijk bacteriële vaginose. Heb je nergens last van? Dan kun je er vrijwel altijd vanuit gaan dat je pH balans in orde is.

Oorzaken van een ongezonde pH balans

Je algemene gezondheid en hormonen kunnen invloed hebben op je pH balans. Als je een gebalanceerd dieet eet, jezelf gehydrateerd houdt en veilige seks hebt, is de kans groot dat je pH balans helemaal gezond is. Het gebruiken van zeep in je vulva en vagina kan je pH balans wel verstoren. Ditzelfde geldt voor het gebruik van een vaginale douche.

De een aantal oorzaken van een verstoorde pH balans zijn seks, dieet, stress, overtollig vocht door sportkleding, zwemkleding of te strakke kleding en nog meer. Om je pH balans gezond te houden kun je voeding met probiotica eten. Denk hierbij aan yoghurt, kaas, miso, tempeh en kimchi. Daarnaast is het ook altijd verstandig om een condoom te gebruiken tijdens de seks.

Er zijn dus een aantal dingen die je zelf kunt doen om je pH balans gezond te houden, maar soms heb je er ook geen controle over. Wanneer er iets mis is, kun je het beste terecht bij een gynaecoloog of je huisarts.

Lees ook: Kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden?