De loopband vs de crosstrainer: zo weet je welke je het beste kunt gebruiken

Sport & gezondheid door Maya Luz

In de sportschool vind je veel verschillende cardio apparaten. Twee apparaten die erg op elkaar lijken zijn de crosstrainer en de loopband. Op beide apparaten ben je aan het lopen of rennen, maar welk apparaat is nou eigenlijk beter? Dit is hoe je weet welk apparaat je het beste kunt gebruiken.

Lees ook: Heb je écht elke dag 10.000 stappen nodig?

Voordelen van de crosstrainer

Het eerste voordeel van een crosstrainer is dat het gebruik maken van het apparaat je lichaam niet onnodig belast. Je gewrichten en ruggengraat worden minimaal belast en dus loop je minder risico op blessures. Daarnaast train je met de crosstrainer meerdere lichaamsdelen. Je beweegt niet alleen je benen, maar ook je armen. Hierdoor is trainen op de crosstrainer goed voor een full body work out. Verder heb je veel controle over de snelheid en hoe zwaar de work out is.

Voordelen van de loopband

Ook de loopband heeft verschillende voordelen. Zo kun je op de loopband hardlopen zonder naar buiten te hoeven, dit is natuurlijk top voor als het weer tegenzit. Daarnaast kun je op de loopband veel variatie in je work outs brengen. Je kan op een helling lopen, interval training doen, wandelen, hardlopen en rennen. Dit maakt de loopband dus ook geschikt voor HIIT work outs. Daarnaast heb je goed zicht op je tempo op de loopband. In tegenstelling tot buiten heb je op de loopband minder de neiging om jezelf uit te putten met een tempo dat je niet aankunt.

Crosstrainer vs loopband

Beide apparaten hebben dus veel voordelen. Welke moet je dan uiteindelijk gebruiken? Dat hangt van jouw fitness doelen af. Als je veiligheid erg belangrijk vindt, is de crosstrainer de beste optie. Je hebt hier meer stabiliteit omdat de beweging door de machine wordt begeleid. Op de loopband is er meer kans op ongelukjes. Als je moeite hebt met balans, is de crosstrainer dus de betere optie.

Als je aan het trainen bent voor een hardloopwedstrijd, kun je het beste de loopband gebruiken. Trainen op de loopband lijkt meer op buiten hardlopen dan trainen op de crosstrainer. Als je jezelf wil voorbereiden op een wedstrijd, kun je dus het beste de loopband gebruiken.

Wanneer het je doel is om zo veel mogelijk calorieën te verbranden, maakt het niet veel uit welk apparaat je gebruikt. Een work out die even lang is en op een soortgelijk niveau is, is op beide apparaten even intensief. Wel sporten mensen vaak intensiever op de loopband dan op de crosstrainer. Mensen dagen zichzelf op dit apparaat sneller en meer uit. Wandelen is tenslotte erg anders dan hardlopen. Wat voor work out je doet is dus de beslissende factor.

Tot slot is er nog de controle. Op de loopband heb je meer controle over je work out. Je krijgt veel verschillende opties en kan de work out dus aanpassen naar jouw wensen. Als je variatie zoekt in je work outs, is de loopband dus de betere optie.

Lees ook: Krachttraining is essentieel als je af wil vallen: dit is waarom