Menstruatieondergoed vs de menstruatiecup: wat is de beste optie voor jou?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Menstrueren, als je een baarmoeder hebt is de kans erg groot dat jij dit ook doet. Tijdens onze menstruatie gebruiken we maandverband of tampons. Deze gooien we na gebruik weer weg. Tegenwoordig zijn er een aantal nieuwe producten op de markt gekomen om onze menstruatie milieuvriendelijker te maken. Twee populaire opties zijn menstruatieondergoed en de menstruatiecup. Maar welke is de beste optie voor jou?

Lees ook: Dit zijn vijf manieren waarop jij jouw menstruatie minder vervelend kan maken

Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed is eigenlijk precies zoals het klinkt. Het is ondergoed waarin je kunt menstrueren zonder door te lekken. Het heeft een soort van ingebouwd maandverband. Dit absorbeert het bloed en zorgt ervoor dat je niet lekt. Deze broekjes kun je tussen de 8 en 12 uur dragen. Dit hangt net als bij maandverband en tampons af van hoeveel je bloedt. Als je licht bloedt, zou je het broekje dus de hele dag kunnen dragen. Bloed je wat heviger? Dan is het misschien wijs om het broekje wat eerder te verwisselen.

Menstruatieondergoed kun je na gebruik wassen in de wasmachine. Wel wordt er vaak geadviseerd om het broekje eerst even uit te spoelen met koud water voordat je deze wast. Doordat je het broekje steeds hergebruikt, is het een stuk milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld maandverband. Als je voorheen altijd maandverband droeg, is menstruatieondergoed een goede swap om te maken. Het voelt namelijk erg vergelijkbaar met dragen, maar menstruatieondergoed is vaak wel comfortabeler. Het voordeel van menstruatieondergoed is dat je het de hele dag kunt dragen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over iets moeten verwisselen. Dit maakt het ook een ideale optie voor de eerste en laatste dag van je menstruatie (bijvoorbeeld als je niet zeker weet of je klaar bent of niet).

Het grootste nadeel van menstruatieondergoed zijn de kosten. De broekjes kunnen vrij prijzig zijn, afhankelijk van het merk waar je voor gaat. Als je van plan bent om iedere dag van je menstruatie, menstruatieondergoed te dragen, heb je er dus wel een aantal nodig. Dit is een grotere investering in het begin. Als je het eerst uit wil proberen, kun je ervoor kiezen om eerst een broekje aan te schaffen en deze een keer te dragen. Bevalt het? Dan kun je er meerdere kopen. Menstruatieondergoed werkt het beste voor wie een lichte tot medium flow heeft. Een hevige flow kan zorgen voor doorlekken. Menstruatieondergoed gaat ongeveer een jaar mee.

De menstruatiecup

Gebruikte jij voorheen altijd tampons? Dan is de menstruatiecup een goede swap voor jou. Deze siliconen menstruatiecup kun je inbrengen en vervolgens 8 tot 12 uur laten zitten. De cup zuigt zich vast zodat er geen bloed kan lekker. Na 8 tot 12 uur kun je de cup verwijderen en de inhoud leeggooien in de wc. Vervolgens kun je de cup omspoelen en opnieuw inbrengen. De menstruatiecup is geschikt voor vrijwel iedere flow. Doordat de cup zich vacuüm zuigt, hoef je je geen zorgen te maken om lekken. Wel bevelen we aan om je cup iets eerder te legen als je wat heviger bloedt.

Het lastigste onderdeel van de cup is het inbrengen ervan. Dit kan voor sommige mensen wat oefening veriesen. De beste manier om de cup in te brengen is door deze in een C-vorm te vouwen en deze los te laten na het inbrengen. De cup zou zichzelf vast moeten zuigen. Gebeurt dit niet, dan kun je de cup lichtelijk verschuiven of draaien totdat dit wel gebeurt. De cup is erg comfortabel wanneer deze correct is geplaatst.

De menstruatiecup is een fijne milieuvriendelijke optie. Je kan de cup, mits je deze goed onderhoudt, maximaal tien jaar gebruiken. In vergelijking met wegwerpproducten zijn de kosten dus erg laag. De cup moet je na iedere cyclus goed reinigen. Dit kun je doen door deze in kokend water te plaatsen. Een veel voorkomende zorg bij de cup is dat het vies zou zijn. Je moet de menstruatiecup verwijderen en legen in de wc. Het kan zo zijn dat je een beetje bloed op je handen krijgt als de cup bijvoorbeeld erg vol zit. Is dit niet het geval, dan gaat dit meestal vlekkeloos.

Conclusie

Ben jij een trouwe gebruiker van maandverband? Dan raden we menstruatieondergoed aan. Dit raden we echter alleen aan voor mensen met een lichte of medium flow. Voor de mensen met een hevige flow of gebruikers van tampons, raden we de menstruatiecup aan. Deze optie is ook iets vriendelijker voor je portemonnee.

Lees ook: Is je menstruatie opeens korter? Dit kunnen de oorzaken zijn