Deze 3 ovenschotels smaken verrassend lekker

Eten door Juliët

Mmm de dampende geur van de witlofschotel is al van een afstand te ruiken. Heerlijk! In de oven kun je de meest makkelijke, maar fantastische schotels bereiden. Van vlees tot vegetarisch. Met de volgende recepten zet jij binnen no-time een heerlijk gerecht op tafel. Wij zijn fan!  

Ovenschotels

1. Vegetarisch: Witlof met kaas en puree

Een ovenschotel waar niet zoveel mis mee kan gaan. Witlof met kaas en puree. Heerlijk! Door de mosterd krijg je net wat meer pit.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 60 gr ongezouten roomboter
  • 30 g tarwebloem
  • 500 ml halfvolle melk
  •  ½ tl-nootmuskaat
  • 4 stronken witlof
  • 2 el dijonmosterd
  • 150 gram geraspte kaas voor ovengratin
  • 7,5 g verse peterselie

Benodigdheden

  • Pureestamper
  • Ronde ovenschaal

Bereidingswijze

  1. De oven verwarm je voor op 200 °C. Begin met het schillen van de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook ze in 20 minuten gaar.
  2. In een steelpannetje smelt je de helft van de boter en voeg je wat bloem toe. Dit bak je roerend in 3 minuten tot het mengsel lichtbruin begint te kleuren. Voeg daarna ongeveer 3/5 van de melk toe en breng dit aan de kook. Kook in 3 minuten al roerend met gare dit tot een dikke saus. Voeg wat nootmuskaat, peper en eventueel zout toe.
  3. Van de witlofstronken snijd je de onderkant af. Daarna snijd je ze doormidden en verwijder de harde kern. De witlof kook je in 3 minuten en giet ze daarna af.
  4. Nu kan de puree gemaakt worden. Giet de aardappelen af en stamp met de mosterd, de rest van de boter en melk tot een smeuïg geheel. Met peper en zout kun je het op smaak brengen.
  5. De puree verdeel je over de ovenschaal en verdeel de witlof erover. De saus kan eroverheen en bestrooi wat geraspte kaas. In 25 minuten bak je schotel goudbrein en gaar in de oven. Als laatste stap snijd je de peterselie fijn en strooi deze over de ovenschotel. Eet smakelijk!

 

2. Vis: zalmschotel met prei

Voor de volgende ovenschotel gaan we door naar vis. Wist je dat prei en zalm een heerlijke combinatie zijn? Vooral in een ovenschotel! Met wat laagjes aardappel, romige saus en geratineerde kaas heb jij een heerlijk gerecht.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr prei
  • 250 gr crème fraîche
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels mosterd
  • 800 gr aardappelschijfjes
  • 400 gr zalmfilet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Snufje peper en zout
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 handje geraspte kaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. In een pan met water kook je voor 5 minuten de aardappelschijfjes. Bak vervolgens de prei in een pan met een eetlepel olijfolie. Doe dit voor 5 minuutjes totdat hij iets zachter begint te worden.
  2. Klop in een kom de volgende ingrediënten door elkaar: de crème fraice, eieren, mosterd, peper, zout en peterselie. Snijd de zalm horizontaal een of twee keer doormidden. Zo krijg je mooie dunne plakken.
  3. De helft van de aardappelschijfjes verdeel je over de bodem van een ingevette ovenschaal. Vervolgens bestrooi je dit met een klein beetje peper en zout. De zalm leg je hierover. Schep de gebakken prei hierover en giet de helft van het eimengsel erop. Nu kunnen de aardappelschijfjes erop. Met het eimengsel en kaas maak je het gerecht af.
  4. Zet voor 30 minuten de preischotel in de oven. Zodra de kaas en aardappels gaar zijn is die klaar om te eten!

 

3. Vlees: Rodekool met gehakt

Deze ovenschotel is niet alleen fantastisch in de winter, maar gewoon het hele jaar. Heerlijk met gehakt en dat lekkere krokante korstje kaas. Deze rodekool ovenschotel met gehakt is een kruising tussen een jachtschotel en een ovenschotel met draadjesvlees.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 uien (halve ringen)
  • 350 gram gehakt
  • 150 ml runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 takje verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 kg aardappels (grove stukken snijden)
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 600 gr voorgegaarde rodekool
  • 2 grote appels in blokjes
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • Zout en peper
  • Boter voor het bakken en boter voor in de puree

Bereidingswijze

  1. De oven verwarm je voor op 200 graden en je vet de ovenschaal in
  2. In een braadpan of grote koekenpan bak je de uien aan. Vervolgens doe je het gehakt erbij en bak dit kort rul. Voeg 100 ml bouillon, een laurierblad, wat peper en tijm toe en laat dit 10 minuutjes sudderen.
  3. Kook de aardappels gaar en giet deze daarna af. Ze zijn klaar om gestampt te worden. Deze gestampte aardappels meng je met warme melk, mosterd, zout en peper.
  4. Verwijder het laurierblad en verdeel het gehaktmengsel over de ovenschaal. Verdeel over dit mengsel de rodekool en daarop de blokjes appel.
  5. Nu kan de aardappelpuree over het gehele mengsel. Vervolgens bestrooi je paneermeel en geraspte kaas over de schotel. De schotel gaat voor 25 minuten in de oven. Tijd om te smullen!

Bron: AH.nl, Leukerecepten.nl en Brendakookt.nl Beeld: iStock