Als je baby niet wil slapen: dit kun je doen

Mama door Michelle Bakker

Je hebt een lange dag achter de rug, je had van alles aan je hoofd en een to-do-list waar je u tegen zegt. Je kunt je slaap ’s avonds dus wel gebruiken. Maar jouw baby? Die denkt daar heel anders over. Een nacht doorslapen is er nog lang niet bij en de kleine in bed krijgen is al een hele strijd. Slapeloosheid kan je tot waanzin drijven. Hoe kun je het beste omgaan met deze gebroken nachten? Wij spraken psychologe en opvoedcoach Chris Muller over dit veelvoorkomende probleem. 

Bij papa en mama 

Allereerst is het volgens Chris belangrijk om niet te focussen op hóe je de baby kunt laten slapen, maar eerst uit te zoeken waarom het kleintje huilt. “Een baby kan huilen om een poepluier, omdat het honger heeft of omdat z’n kleding te krap zit, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Wat ouders vaak niet weten is dat baby’s ook kunnen huilen of onrustig zijn omdat ze behoefte hebben aan fysieke nabijheid. Deze nabijheid staat voor veiligheid: baby’s kunnen namelijk nog niets zonder hun papa en mama. Het is daarom doodeng wanneer degene van wie je leven afhangt niet op komt dagen.” Het kan dus zomaar zijn dat je baby ’s nachts (of overdag) huilt omdat het graag bij papa of mama wil zijn. Je kindje dan alleen laten liggen en wachten tot ‘ie vanzelf ophoudt met huilen is dan niet aan te raden. “Liever zoek je fysieke nabijheid. Daarnaast is ook emotionele verbintenis belangrijk. Door meer in het hier en nu met liefdevolle aandacht bij je baby te zijn, voelt je baby zich veilig en verbonden met jou. Zo bouw je beetje bij beetje vanaf het prille begin een band van vertrouwen met je kindje op.”

Spanning en stress

Wat we volgens Chris ook niet mogen vergeten is de spanning waar een baby op zeer vroege leeftijd al mee te maken kan krijgen. “Denk aan stress tijdens de zwangerschap, een heftige geboorte, een ziekenhuisopname na de geboorte, een verhuizing, stress bij de ouders, een jaloers broertje of zusje… al deze spanningen kan een baby ook voelen. “Je kunt allereerst kijken of je de stress zoveel mogelijk uit jouw leven en uit die van je baby kunt halen,” licht Chris toe. “Zorg allereerst vooral dat je zelf je gevoelens kunt ontladen, iemand hebt om mee te praten en te huilen. Kijk daarnaast ook naar de oorzaak en of je iets meer rust en regelmaat kunt aanbrengen.”

Toch vertelt ze daarbij dat we ons niet schuldig moeten voelen. “Het leven is geen laboratorium en alle stress wegnemen is nu eenmaal niet altijd mogelijk, je bent maar een mens! Gelukkig kunnen baby’s ook gevoelens en stress verwerken. Een natuurlijke manier van het lichaam om deze stress te ontladen is om te huilen. Ook gapen en trillen zijn natuurlijke stress-ontlaad-mechanismes van het lichaam. Huilen is echter alleen ontladend en helend als er emotionele veiligheid is en die komt er door fysieke en emotionele nabijheid van een liefdevolle verzorger. Laat daarom een baby liever niet alleen huilen, want dit is niet ontladend en helend, maar beangstigend voor een baby. Wanneer je met liefdevolle aandacht naar het huilen kan luisteren, kan op deze manier kan het huilen helend werken. Het lijfje wordt weer rustig en zodra de spanning uit het lijfje is zullen baby's kalmer worden en beter, langer en rustiger slapen. Dit geldt ook voor kinderen. En eigenlijk ook voor ons volwassenen!” Emotionele veiligheid is dus belangrijk, zegt Chris. “Zo leert je kind van kleins af aan dat het hij bij jou terecht kan met zijn verdriet."

Co-slapen

Co-slapen is een goede manier om de stress bij je baby te verminderen en te voorzien in zijn behoefte aan fysieke nabijheid. Dat is het enige wat je als ouder al slapend kunt doen! Makkelijker kun je het ouderschap bijna niet maken. Een baby die in zijn eentje slaapt en behoefte heeft aan nabijheid maar daar niet in wordt voorzien, heeft een hoger level aan corstisol, ook wel bekend als het stresshormoon. “Baby’s hebben een diepe behoefte aan nabijheid van hun ouders,” vertelt Chris, die zeker aanraadt te co-slapen als je familie dat past. “Ook als ze wat groter zijn dan is dit in moeilijke tijden de makkelijkste manier om kinderen veiligheid te geven. Slapend ouderschap! Wat wil je nog meer? Huid-op-huid contact werkt pijnstillend bij pasgeborenen, is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en beïnvloedt de hormoonspiegel in baby’s. Ook gaat fysiek herstellen sneller. Het wordt gelukkig daarom steeds vaker ook in ziekenhuizen aangeraden en ziekenhuizen zijn steeds vaker voorzien van co-sleepers. Dit zijn kleine bedjes die je aan het bed van de moeder vastmaakt.” Verder kan co-slapen het voordeel hebben dat je subtiele signalen van je baby sneller oppikt. “Op deze manier hoeft je baby niet eerst hard te huilen om je aandacht te trekken en kan hij die energie gebruiken om zijn hersenen te ontwikkelen.”

Heb je écht alles al geprobeerd, dan is het volgens Chris een geschenk aan jezelf om hulp te zoeken die bij je past. "Vaak denken mensen dat ze het in hun eentje op moeten lossen of de enige zijn, dit is absoluut niet zo. Bijna iedereen is bang om als slechte ouders afgeschetst te worden dus schetsen mensen vaak een mooier plaatje dan het is. Zoek daarom lieve mensen waarbij je je goed voelt en die je kunnen helpen, dat doen ze graag voor je. Dat kunnen professionals zijn, maar ook vrienden bij wie je af en toe even je tranen en stress kan ontladen. Deze zelf-zorg is uiteindelijk ook een geschenk voor je kind."

Over Chris

Chris Muller, MSc, BTA is psychologe, counselor & coach in de Transactionele Analyse (BTA), Aware Parenting-instructeur (opleider) en moeder. Je bent meer dan welkom om haar te mailen op info@chrismuller.nl of boek hier een gratis introductieconsult. Download hier haar gratis boekengids voor meer plezier in het ouderschap, met 12 boekentips voor uitdagingen van alle leeftijden.

Lees ook: Een verlanglijstje voor de verjaardag van een kind: handig of een no go?