Nooit ruzie met je partner: goed of gevaarlijk?

Relaties door Roos

Koppels die nooit ruzie maken. Hoe vervelend het ook mag klinken: ze bestaan echt. Wat hun geheim is? Joost mag ’t weten. Maar het wil niet zeggen dat zij die nooit ruzie maken per definitie een gezondere relatie hebben... Sterker nog, stellen die wel ruziën hebben het soms beter voor mekaar.

Lees ook: 5 tekenen dat je partner huwelijksmateriaal is

Stellen die nooit ruziën

“Er zijn sommige paren die zelden ruziemaken. Vaak komt dat doordat ze op een bepaalde manier communiceren over hun wensen, behoeften, voorkeuren en meningen die voor beiden aanvaardbaar is”, vertelt klinisch psycholoog Joshua Klapow. 

Zijn ze het dan altijd met elkaar eens? Welnee, in tegendeel. Maar die meningsverschillen lossen zich al op, voordat er een ruzie kan ontstaan. “Koppels die eerlijk zijn tegen elkaar en bij wie wederzijds vertrouwen belangrijker is dan het winnen of verliezen van een discussie, hebben minder de neiging om ruzie te maken. Over de meningsverschillen wordt gepraat, net zodat ze niet escaleren tot een ruzie”, vertelt Klapow.

Wanneer gaat het mis?

Toch kan het ook misgaan, namelijk als stellen geen ruzie maken omdat ze het liever uit de weg gaan. “De emoties van het meningsverschil zijn nog altijd aanwezig. Geen oplossing ervoor zoeken, het conflict uit de weg gaan, voortdurend compromissen maken of het geschil gewoon negeren, zorgt voor een miscommunicatie in de relatie en misvattingen over de relatie.”, vertelt Kaplow. Ruziënde stellen weten het tenminste wanneer de ander iets dwars zit en zijn eerlijker tegen elkaar.

Zo praat je met elkaar

Heb jij nooit ruzie met je partner, maar weet je niet of dat komt omdat jullie zo goed communiceren of juist conflict met opzet vermijden? Dan kun je jezelf een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld: ben ik bang voor de reactie van mijn partner? Of: ben ik bang dat het de relatie zal verpesten? Zijn er tot slot misschien onderwerpen waar jullie het niet over kunnen hebben? Als je antwoord ja is, dan is er werk aan de winkel. Aan het eind van de dag gaat het enamelijk niet om óf je ruzie maakt, maar wáárom je ruzie met elkaar maakt. 

Lees ook: Jaloezie in je relatie: wanneer wordt het ongezond?

Bron: HLN, Beeld: Unsplash