5 dagelijkse dingen die ervoor zorgen dat de pil minder goed werkt

Lichaam door Annelot

Verreweg de meeste vrouwen kiezen nog altijd voor de pil om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Daarvan wordt altijd gezegd dat de werking voor 99 procent betrouwbaar is. Toch is de pil helaas niet magisch en ook niet tegen alles bestand. Zo is er een aantal dingen uit het dagelijks leven die de werking van de pil kunnen belemmeren.

1. Dieetpillen

Probeer je af te vallen met behulp van dieettabletten? Houd er dan wel extra rekening mee dat je pil daardoor minder betrouwbaar wordt. Dieetpillen hebben namelijk vaak een laxerende werking, waardoor de pil niet goed kan worden opgenomen door het lichaam.

2. Detox thee

Bootea thee, de detoxthee van de sterren, kreeg een tijd geleden veel kritiek te verduren nadat iemand tijdens de kuur zwanger was geraakt terwijl ze aan de pil was. De thee zorgt voor het doorspoelen van de spijsverteringsorganen waardoor het risico bestaat dat de pil niet goed wordt opgenomen door het lichaam. Houd het dus maar liever gewoon bij een ouderwets kopje Earl Grey.

3. Onregelmatig leven

Als je geen regelmatig leven hebt, vergeet je de pil waarschijnlijk ook nog wel eens. Probeer de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in te nemen om de effectiviteit ervan te verhogen.

4. Antibiotica

Door antibiotica worden de hormonen in je lichaam vaak aangetast waardoor de pil minder goed gaat werken. Lees sowieso altijd de bijsluiter om te kijken of de antibiotica die jij slikt, werkt in combinatie met de pil.

5. Ziek zijn

Als je ziek bent en moet overgeven binnen drie uur nadat je de pil hebt genomen, is de kans groot dat-ie in de wc is beland. Je lichaam heeft dan net als bij punt 1 en 2 nog niet genoeg tijd gekregen om de pil volledig op te nemen.

Lees ook: Stoppen met de pil? Dit moet je weten