6 schokkende leugens over eten en drinken

Eten door Annelot

Er zijn van die 'waarheden' die eigenlijk iedereen aanneemt. Totdat je erachter komt dat dit helemaal niet blijkt te kloppen en je je hele leven in een leugen geleefd hebt. Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar van sommige van deze zes leugens schrokken we toch wel heel erg!

1. Van wortelen eten, ga je beter zien.
Dit dacht je dus al je hele leven verkeerd. Er zit wel bètacaroteen in dat goed is voor je ogen, maar dat is zo’n kleine hoeveelheid dat je er niet beter door gaat zien. Tenzij je er een kilo van per dag eet.

2. Eten dat minder dan vijf seconden op de grond heeft gelegen, kun je prima eten.
Nederlanders vinden het helemaal niet erg om van de grond te eten. Maar we helpen je even uit de vijf seconderegel- droom: want dat is dikke onzin. Bacteriën zullen zich meteen aan je eten hechten. Het ligt er dus meer aan hoe vies de vloer is dan aan hoe lang het er al ligt.

3. Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn
Dit roep je waarschijnlijk weleens als je in de kroeg staat, maar het slaat nergens op. Het is namelijk een spreekwoord uit de middeleeuwen dat heel iets anders betekent dan dat jij denkt. Bier was vroeger het drankje van de armen en wijn van de rijken. Als er toch wijn op tafel kwam, was het écht feest bij het gewone volk en dat zorgde natuurlijk vol plezier. Was de wijn op, dan werd er weer overgeschakeld op bier (venijn).

4. Van ’s avonds laat eten word je sneller dik
Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat de tijd waarop je eet, geen invloed heeft op of iemand wel of niet aankomt. Het maakt natuurlijk wel weer uit wat je dan precies eet. Van te veel vet voedsel kom je aan, maar het maakt niet zoveel uit op wel tijdstip je dit dan eet.

5. ‘French fries’ komen uit Frankrijk
Wrong! De term 'French' komt van het Engelse ’to french’ en dat betekent ‘in reepjes snijden’.

6. Chocolade is verslavend
In chocolade zit cafeïne en tryptofaan die wel een verslavend effect hebben maar alleen als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt. In chocolade zit maar een heel klein beetje, dus de effecten zijn echt niet merkbaar. Ook zitten er een stofje in waar je blij van wordt, maar die zitten ook in ander eten, zoals bijvoorbeeld broccoli. Ooit iemand gehoord die daar verslaafd aan is?

Bron, bron