Wijnles 1

Eten door Vrouwen redactie

Vanaf vandaag geven Joost & Joost, om de twee weken, wijnlessen op Vrouwen.nl. Want: wijn is hip, en mega ingewikkeld. Hoe meer je erover te weten komt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Joost & Joost laten je met woorden meeproeven van alle informatie over dit magische drankje. Ze zorgen ervoor dat je je een weg kun banen door de moderne wijnjungle. Vandaag, in les 1, beginnen ze bij het begin: bij de introductie.

"Waarom wijn? Tja, wat is er fijner dan wijn?! Weekend/vrijheid/vrienden/gezelligheid, zomaar wat associaties die je met wijn kunt hebben. Maar, wijn is niet zomaar een drankje.
Al in de eerste Bijbelse geschriften wordt er over wijn gesproken. Niet in de laatste plaats is wijn mysterieus, dat trekt aan en maakt nieuwsgierig. Dat mysterie gaan we een beetje voor je ontrafelen.

In het dorpje Imiri in het zuiden van Georgië is het maken van wijn begonnen. Dat kon een onderzoeksteam onlangs bevestigen na opgravingen uit de zesde eeuw voor Christus. En zo gek is dat niet, want de vitis vinifera, de moeder van de Europese wijnstokken, komt oorspronkelijk uit dit gebied, dat vroeger de Kaukasus werd genoemd. Bijna alle druivensoorten die we kennen stammen hiervan af. Druivensoorten zoals de merlot, chardonnay, riesling en honderden andere bekende en minder bekende soorten en rassen.

Door de centrale ligging heeft de druivenstok vitis vinifera zich al heel vroeg snel kunnen verspreiden en is het bekend dat er inmiddels al 8000 jaar wijn wordt gemaakt in het gebied van oorsprong. Door de handel verspreidde de kennis van de wijnbouw zich snel eerst naar Egypte en later ook naar de Grieken en naar het Romeinse Rijk.

Stay tuned! De volgende keer maken we een sprong naar het heden. Voor dit weekend kun je er prat op gaan dat wijn al minimaal 8000 jaar het smeermiddel der beschaving is en dat de vitis vinifera de moeder der druivenstokken is.

Mocht je nou dorstig worden naar meer informatie (en niet nog twee weken kunnen wachten tot wijnles 2 online staat) of naar wijn, check dan even de website van Joost & Joost.

Bron, bron