Uit de stilte

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Fiona werd geboren in een gelukkig Joods gezin. De bevalling ging echter niet zoals bij hun andere twee kinderen. In de vijfde maand ging het mis; haar moeder had steeds last van voortijdige weeën, werd daarvoor opgenomen in het ziekenhuis en kreeg weeënremmers toegediend. Ze moest het kind tot de 30e week 'ophouden', dan zou het pas levensvatbaar zijn. Op een nacht braken de vliezen en werd Fiona op de normale manier geboren, maar wel drie maanden te vroeg! Ze woog slechts 1300 gram en had een hoofdje dat niet veel groter was dan een manderijn. Maar ze ademde zelf, waarmee ze aantoonde sterk te zijn.

In de zomer mocht de kleine Fiona eindelijk naar huis toe en ze leek een volmaakt perfecte baby, die veel brabbelde, maar alleen iets te vaak huilde. Zelfs het zingen van haar moeder bedaarde de kleine niet. Haar vader had het vermoeden dat Fiona doof was door vroeggeboorte, maar durfde zich in eerste instantie niet daarover uit te spreken. Zijn vrouw geloofde hem ook niet. Fiona reageerde toch normaal op mensen? Ja, als ze in haar gezichtsveld stonden, anders niet. Na enkele testen in het ziekenhuis bleek dat haar vader gelijk had en zijn gelukkige wereldje stortte in. Zijn andere twee kinderen waren gelukkig, maar of een doof kind ook gelukkig kon zijn?

Fiona bleek een doorzetter. Met de hulp van mevrouw Schmid-Giovannini, therapeute en vertegenwoordigster van de auditief-verbale methode en met een klein gehoorapparaatje in leerde Fiona vanaf haar tweede jaar om te 'praten' en te liplezen. Bij de auditief-verbale methode zijn van belang articulatie, herhaling van woorden, het trillen van het strottehoofd en de luchtstroom die vrij komt bij het praten. Fiona redde het tot haar puberteit prima op deze manier en ze kreeg daarbij natuurlijk ook erg veel steun en hulp van haar ouders en broer en zus.
Als de mogelijkheid van een cochleair implantaat zich voordoet, twijfelt Fiona eerst of ze dat wel wilt en het staat nog in de kinderschoenen. Maar een lezing daarover doet haar mening veranderen en ze besluit om de operatie uit te laten voeren. Haar wereld zal nooit meer dezelfde zijn...

Op het eind van het boek wordt heel uitgebreid stil gestaan bij de verschillende gradaties van het doofzijn en de taal voor doven (gebarentaal of auditief-verbaal). Ook wordt in heldere taal uitgelegd hoe een cochleair implantaat werkt. Het is in ieder geval een apparaatje, dat vele mensen uit hun isolement heeft weten te halen, zo ook Fiona. Zij vertelt haar verhaal zonder sentimenteel te zijn; voor haar was het normaal om doof te zijn en ze werd in haar directe omgeving ook als normaal zijnde behandeld.
Een leven zonder geluid is voor ons bijna niet voor te stellen, laat staan om dan wél ineens te kunnen horen. Wij zijn zo gewend aan geluiden, bijgeluiden, muziek en stemmen en kunnen alles gemakkelijk herkennen en ergens aan toewijzen. Als je eerst doof bent geweest en plotseling wel kunt horen - al is het door zo'n apparaatje - moet je leren hoe je moet horen, want álle geluiden zijn jou vreemd, zelfs de stem van je eigen moeder. Fiona omschrijft haar gevoelens zodanig goed, dat je tijdens het lezen wel met haar meevoelt en je een goed beeld krijgt van wat doofzijn inhoudt. En dan ben je stiekem heel blij dat je tot de horenden behoort.

Afbeelding verwijderd door redactie
Fiona Bollag
Het meisje dat uit de stilte kwam
206 bladzijden
Uitgeverij Arena
ISBN10: 9069748606 | ISBN13: 9789069748603
Adviesprijs: 17,95 euro

Bestel Online!

Het meisje dat uit de stilte kwam
Bollag, F., Hummel, P. & Kuepper, A.