Rome of Rome?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In zes hoofdstukken wordt de geschiedenis van het Romeinse Rijk verbeeld, aan de hand van zes beroemde keizers. Die hebben trouwens een heus Brits accent, want het gaat om een serie van de BBC. Deze omroep levert vrijwel altijd kwaliteit en ook nu ziet het er allemaal puik uit. Voor een aflevering konden de Britten zelfs het decor gebruiken van de film Kingdom of Heaven. Verder wordt er over het algemeen goed geacteerd, vond ik het allemaal wel redelijk boeiend en zijn de verhaallijnen goed uitgewerkt.

Die Romeinen blijven natuurlijk rare jongens met hun keiharde oorlogsmentaliteit, angst voor de goden en briljante decadentie. Smullen dus, en het doet me weer denken aan de levendige lessen Latijn op de middelbare school. Het meest interessant aan de serie vind ik dan ook dat alles is gebaseerd op hoogstaand historisch onderzoek. Extra leuk zijn de letterlijke citaten uit de Romeinse geschiedschrijving, dus deze serie zal ideaal lesmateriaal zijn voor scholieren!

Toch heb ik mij zitten irriteren tijdens het kijken en vond ik het een beetje tegenvallen. De eerste aflevering, die gaat over het bizarre leven van keizer Nero, is erg goed. Maar de tweede aflevering gaat over Julius Caesar, die eerder leefde dan Nero. Huh? Je zou toch verwachten dat zo'n historisch correcte serie ook chronologisch correct is? Ergens snap ik het wel, want de aflevering over Caesar is meteen een stuk minder goed en zelfs een beetje saai. Logisch dus dat ze die niet als eerste op de dvd hebben gezet. Maar helaas kloppen de andere hoofdstukken ook niet qua volgorde, dus ze hebben er echt een zooitje van gemaakt.

Verder zijn de topografische kaartjes erg vreemd! Je zit dan een minuut lang naar de landen rond de Middellandse Zee te staren, zonder dat je pijlen, namen of andere aanwijzingen ziet. Blijkbaar pakt mijn dvd-recorder de graphics niet, wat nog nooit eerder is gebeurd. Tenminste, dat hoop ik dan maar, want anders zijn die kaartjes ronduit belachelijk.

The Rise and Fall of Rome is een boeiende serie, maar alleen voor de echte liefhebber. Nunc bibendum est! En als je niet weet wat dat betekent, dan geldt voor jou: festina lente. Dat is Latijn voor 'haast je langzaam'. Je kunt dan namelijk beter de andere Rome-serie bekijken, die het Amerikaanse HBO heeft gemaakt. Dat is meer een dramaserie met een historische achtergrond, vol drama en intriges. En die Amerikaanse serie is ook leuk voor mensen die niet warm lopen voor een strikt, historisch correct docudrama. Want dan zal je de BBC-serie alleen maar letterlijk een drama vinden!

Afbeelding verwijderd door redactie

Rome, the Rise and Fall of Rome
Met o.a. John Shrapnel, Peter Firth en David Warner.
Tijd: 300 minuten (2 DVD's)
Uitgebracht door: BBC, www.justwebshop.nl
Adviesprijs: 21,99 euro
Adviesleeftijd: vanaf 12 jaar

Bestel online voor maar 19,99 euro!

Rise And Fall Of Rome
Nick Murphy