Tuinieren op het net

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Shera van den Wittenboer heeft samen met haar partner een internetbedrijf. In haar vrije tijd zit ze meestal in haar tuin, vaak met haar digitale camera om bloemen en planten te fotograferen. Over haar tuinervaringen schrijft ze op tuindagboek.nl. Die combinatie vormt de basis van Buitengewoon tuinieren. De foto's die we in dit boek zien, komen allemaal van haar hand. Op het eerste gezicht ziet het er allemaal mooi uit.

Klinkt leuk zo'n boek. Handig ook die tips, zeker als je je hele tuin nog moet gaan aanleggen. Maar wat irriteer ik me als ik hoofdstuk 1 'Wat handigheidjes vooraf' lees. "Om dit boek goed te kunnen gebruiken, is het geen overbodige luxe als je een aantal basisvaardigheden beheerst. Je hoeft heus geen doorgewinterde computeraar te zijn, maar het is toch wel handig als je een beetje de weg weet op je computer en op internet." Natuurlijk is dat slim, want niet iedereen weet de weg op de digitale snelweg, maar om je boek er nu mee te beginnen? Nee, ik zou dat gewoon achterin het boek plaatsen en in het voorwoord melden.

Toch lees ik verder, want ik kan wel wat tips op tuingebied gebruiken. Gelukkig bevat dit boek een aantal handige tips. Zoals het feit dat er veel mensen zijn die tuinzaadjes ruilen. Moet je de tuin van je nieuwbouwwoning nog aanleggen of wil je je huidige tuin op de schop nemen, dan is een tuinplanner erg handig. Op www.in2lifestyle.nl vind je het programma 'De Tuinplanner'. Hiermee kun je interactief je tuin inrichten. Volgens de schrijfster is het 'misschien niet direct een professioneel tuinontwerppakket, maar toch een erg leuk speeltje voor een regenachtige dag'. Toch zie ik het voordeel er wel van in. Op deze manier krijg je een beeld van wat je allemaal in je tuin kunt plaatsen en hoe het er dan uit komt te zien.

Buitengewoon tuinieren bevat veel links naar allerlei tuingerelateerde websites. Natuurlijk vind je deze in de meeste gevallen ook als je je specifieke wensen uit op Google. Toch gaat er voor de oudere tuinliefhebber, die nog niet zo actief is op het net, wel een hele wereld open. Hij kan nu van tuinen genieten van over de hele wereld. Een leuk cadeau dus, waarmee je in de winter toch nog lekker met je tuintje bezig bent.

Shera van den Wittenboer
Buitengewoon tuinieren
128 bladzijden
Uitgeverij: A.W Bruna
ISBN: 9789022958049