Do you like good music?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In het prachtige, intieme theater 'Het Speelhuis' in Helmond, zit de stemming er al snel in. Hoewel de zaal maar voor de helft gevuld is, doet dat niets af aan de sfeer. Een uitstekende achtkoppige band, met maar liefst vier blazers, begeleidt de vier zangers en zangeressen. Als eerste wordt er een ingetogen ode gebracht aan hun grote voorbeeld Mr. Otis Redding, maar meteen daarna krijgen ze de zaal al aan het swingen met het nummer Do you like good music? Gevolgd door nummers als Satisfaction, My Girl, en natuurlijk het nummer Respect, waar zangeres Aretha Franklin later nog een grote hit mee scoorde.

Grote ster van de avond is solist Louis Windzak. Ooit winnaar van de soundmixshow en later nog eens onderscheiden met een Soul Award. En dat is niet voor niets! Deze man heeft soul door zijn aderen stromen! Wat een stem, wat een passie en wat een lichaamstaal! Niets voor niets wordt hij de Nederlands/Surinaamse Otis Redding genoemd. Swingende nummers worden afgewisseld met mooie luistermuziek. In de eerste helft is deze mix goed in evenwicht. Na de pauze echter kakt het wat mij betreft wat in. Teveel easy listening en te weinig up-tempo nummers. Voor de rest van het publiek - dat lijkt te bestaan uit echte soulfans - is dit echter geen punt. Soms zijn alleen de eerste twee woorden van een nummer voldoende, om de rest door de zaal te laten inkoppen. Alle aankondigingen worden gedaan door een Surinaamse ladyspeaker, met onvervalst gevoel voor theater.

Dock of the Bay wordt omschreven als A wonderfull journey in the Sweet Soul Music Songs en daarmee hebben ze niets teveel gezegd. Voor iedereen die zich mee wil laten voeren op een muzikale trip down memorylane door de jaren vijftig en zestig, is de show een aanrader. Na afloop, wanneer ik op mijn jas sta te wachten bij de garderobe, leg ik mijn oor te luisteren en hoor alleen maar lovende kritieken. Dat zegt genoeg, lijkt me.

Afbeelding verwijderd door redactie

De show is in november en december nog te zien in verschillende theaters. Voor de actuele speellijst zie hier.