Ali Campbell op het solopad

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ali Campbell is een gelukkig man en dat is hij eigenlijk al jaren. Op 48-jarige leeftijd mag hij terugkijken op meer dan 40 UK Top 40 singles en 18 studioalbums en natuurlijk vele prijzen. Ali's hele leven is een groot tourschema en er is bijna geen enkel land ter wereld dat hij nog niet kent. "Ik ben een geluksvogel," zegt Ali bij zijn zoveelste bezoek aan Nederland. De reden ditmaal is zijn tweede soloalbum Running Free. 'Ik maak al 25 jaar de muziek waar ik van hou en waar ik als kleine jongen al verliefd op werd. In de multiculturele arbeiderswijk van Birmingham waar ik opgroeide, hoorde je veel covers van Jamaicaanse bands en andere Caribische klanken. Ik was meteen gek op het lome, laidback geluid van de reggae en ik had een paar vrienden die er net zo over dachten. Zo begonnen we met UB40 als een rootsband Jamaican-style. Wat begon met eigen teksten en experimenten vloeide over in commerciële covers."

Het was juist met deze covers dat UB40 de massa veroverde. Neem Red Red Wine en Here I Am Baby en Can't Help Falling In Love. Het zijn allemaal UB40-covers, waarvan we de originelen vaak niet eens kennen. Het was ook met die covers waarmee UB40 een begrip werd van Engeland tot Azië en van Zuid-Amerika tot Nederland. De band beschouwt ons land bijna als hun tweede thuis, want ieder jaar komen ze wel even over voor een toertje. Ook voor dit jaar staan weer een aantal optredens gepland.


Met zijn eigen album Running For Free zit zo'n tour er helaas niet in. "Dat is geen doen," zegt Ali, "Er doen zoveel artiesten mee aan deze plaat, dat het onmogelijk zou zijn om met hen allemaal op tournee te gaan. We doen één concert en wel op 3 april in de Royal Albert Hall in Londen. Onder andere Katie Melua, Lemar en Beverley Knight doen mee. Ik verheug me er nu al op. Het belooft zeker een van de hoogtepunten uit mijn carrière te worden". Aan Nederland heeft Ali hele goede herinneringen. "Ik ben gek op de mensen en hun enthousiasme tijdens onze concerten. Ook waardeer ik jullie vrije cultuur heel erg. Je kunt nergens zo vrijelijk marihuana kopen als in Nederland".

Ali Campbell is nu alweer twintig jaar in de running met UB40. Toch geniet hij er net zo van als in het prille begin. "Misschien nu wel meer dan vroeger. De stress en de druk zijn minder en het plezier is meer. Ik hoef nu niet meer te presteren en hits te scoren. Dat was de eerste tien jaar wel anders. Toen werd er constant van ons verlangd dat we Top 10 hits scoorden en op de grootste podia stonden. Of ik nog ergens spijt van heb? Ja, misschien wel dat ik mijn eerste huwelijk naar de klote heb geholpen. Ik was namelijk nooit thuis en gaf mijn vrouw niet de aandacht die ze verdiende. Nu ben ik gelukkig getrouwd en heb ik ook kinderen. Nu kan ik meer tijd aan ze besteden dan vroeger, al heb ik natuurlijk ook mijn carrière nog. Nog steeds ben ik vaak wekenlang op reis. Ikzelf ben erg blij met de balans die ik nu heb: een gelukkig privé-leven en nog steeds een bloeiende carrière. Heb ik nog veel te wensen? Nee, eigenlijk niet. Wel dat ik nog heel lang muziek mag blijven maken."