Ouderwets genieten van familiedrama

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In De Weg staat het wel en wee van het katholieke gezin van Frans van Steenderen (André van den Heuvel) centraal. Frans heeft een klein grondverzetsbedrijf en is getrouwd met Jannie Majoor (Anne Wil Blankers). Eigenlijk heeft iedereen in het dorp een oogje op haar, maar Frans is de gelukkige. Na jaren van kinderloosheid wordt na de oorlog hun zoon Arie (Sjoerd Pleijsier) geboren. Hun geluk is dan compleet.

Alles lijkt goed te gaan, maar Arie is zo bezeten van zijn werk, dat hij niet merkt dat zijn vrouw van hem vervreemdt en uiteindelijk zelfs troost zoekt bij een goedkope charmeur. Blindelings stort ze zich met hem in een avontuur en emigreert naar Australië. Haar jonge zoon laat ze achter bij Frans. Arie groeit op als een stille jongeman, die het liefst alleen op zijn paard door de bossen rijdt. Contact met zijn vader heeft hij nauwelijks en ook op school gaat het niet zoals vader dat graag zou zien. Op aandringen van medevennoot De Vries besluit Frans zijn zoon naar een internaat te sturen.

Van Hemert heeft in deze serie gebruikgemaakt van thema's als een gebroken huwelijk en homoseksualiteit. Nu vinden we dat geen probleem meer, maar in 1982 kwamen deze onderwerpen nooit voorbij. Zeker bij een omroep als de KRO lagen deze thema's best gevoelig. Dat is natuurlijk een gewaagde keuze van Van Hemert, maar naar mijn idee heeft het de serie ook gemaakt tot het schitterende familiedrama dat het nu is. De Weg blijft de kijker steeds weer boeien door de verschillende wendingen die het verhaal neemt. Deze serie is het kijken nog steeds meer dan waard!


De Weg
Huub Stapel

Speelduur: circa 11 uur (4 dvd's)
Uitgebracht door: Disky
Adviesleeftijd: 6 jaar