De Appelgaard

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Willy van Hemert heeft De Appelgaard in 1985 in opdracht van de KRO gemaakt, maar daarvoor was hij al bekend in Nederland als 'De man van de series'. Hij heeft veel bekende producties geschreven, bewerkt en geressiseerd. Zo is hij de maker van De glazen stad, Bartje, De kleine waarheid en Dagboek van een herdershond. Een jaar voor De Appelgaard schreef hij de met een Televizier-Ring bekroonde serie De Weg. We hebben het hier dus echt over het werk van een vakman.

De Appelgaard vertelt het verhaal over het gelijknamige landgoed. Dit is voor Charlotte (Sigrid Koetse) haar 'paradijs', waarin zij het geheim verbergt van een zelf verzonnen aristocratisch verleden. Zij is getrouwd met Laurens (Ton Lensink); in luxe grootgebracht gingen alle deuren voor hem open. Hij mist de kracht om van zijn leven meer te maken dan het zijn van een aan zijn vrouw geketende man. Rond deze twee mensen en hun drie kinderen speelt zich een verhaal vol liefde en jaloezie af.


Nu denk je misschien dat we gewoon het wel en wee van deze familie volgen, maar dat is niet het geval. Van Hemert heeft dit verhaal gefilmd door de ogen van dochter Margot (Adrienne Kleiweg). In 1982 bezoekt ze het landgoed en bijbehorende huis weer dat nu een half jaar leegstaat. Margot besluit bij haar terugkeer het huis zo snel mogelijk te verkopen. Ze voelt zich niet fijn in het landhuis waar in de salon een groot portret van haar moeder hangt. Haar dwingende ogen roepen te veel herinneringen op. Zal Margot dit keer wel haar eigen keuze maken?

Van Hemert heeft een goede keuze gemaakt om uit het perspectief van Margot te filmen. Natuurlijk gaat het hier om een oude tv-serie, maar doordat je door de ogen van deze vrouw terug het verleden in duikt, valt dat niet zo op. De cast bevat naast de eerste beschreven acteurs diverse topacteurs van eigen bodem, zoals Bram van der Vlugt, Coen Flink en Josine van Dalsum. Hun kwaliteiten en het mooie verhaal maken De Appelgaard erg vermakelijk. Dat de beeldkwaliteit iets minder is, mag de pret niet drukken. Deze serie staat garant voor 12,5 uur kijkplezier!


Appelgaard, De
Frederik de Groot

Speelduur: circa 12,5 uur (4 dvd's)
Uitgebracht door: Disky
Adviesleeftijd: 6 jaar