Alles op een rijtje

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Tien

Soms bestaat een lijstje uit een top 1000, soms uit 40. Maar meestal is een lijstje een top tien van iets. Tien is namelijk een handzaam getal. De meeste mensen kunnen wel tien dingen onthouden. We hebben tien vingers, tenen en natuurlijk de tien geboden. In de negentiende uitgave van het boek De top 10 van alles vind je zo'n 700 top 10-lijstjes. In tien hoofdstukken: Het heelal en de aarde, Muziek, Transport en toerisme, Sport en vrije tijd, Cultuur, Toneel en Film, De commerciële wereld, De wereld der mensen, Stad en land en Het leven op aarde, vind je lijstjes die onder andere het beste, slechtste, ergste, minste, snelste, belangrijkste of hoogste vertegenwoordigen. Het beste wordt gebruikt bij meetbare dingen als bestsellers en het ergste bijvoorbeeld bij dingen als rampen en seriemoordenaars, waarbij gerangschikt wordt naar kosten of aantal slachtoffers.

Feiten

De top 10 van alles 2008 bevat oude favorieten aangevuld met de nieuwste feiten en cijfers, lijsten die elk jaar drastisch veranderen (zoals films en boeken) en heel veel nieuwe lijsten. Daarnaast zijn er curiositeiten zoals de dikste landen, oudste en langste mensen, zwaarste Amerikaanse presidenten en de populairste voornamen. Verder kan je lezen waar de meeste champagne gedronken wordt, wie de afgelopen tien jaar de meest succesvolle Nederlandse hit scoorde of wie 's werelds rijkste man of vrouw is. Ook is het is wel grappig om te zien welke overleden beroemdheid het meeste geld verdiend en welk land de meeste eieren consumeert. Gelukkig staan er in De top 10 van alles 2008 als tegenwicht ook de schokkende feiten als het hoogste sterfcijfer, de meeste zelfmoorden, landen die koolstofdioxide uitstoten en landen met de hoogste concentratie ozon. Juist het feit dat werkelijk geen onderwerp wordt geschuwd, maakt dat dit een heerlijk boek is waarin je uren kan lezen. Tijdens het lezen vraagt je echt af hoe je ooit zonder al deze feitelijke kennis door het leven hebt kunnen gaan en neem je de informatie van het ene na het ander lijstje in je op. Je zult zeker een paar keer met verbazing de feiten onder ogen zien en vele lijstje zijn stof tot nadenken, voer voor een leuk gesprek op feestjes of kleine quiz met je partner.

De bron

Je kan het dus zo gek niet bedenken of je vindt er in De top 10 van alles 2008 een top 10 van. Dit boek is dan ook een onmisbaar naslagwerk voor mensen die alles willen weten! Van sommige onderwerpen is het echter onmogelijk om een top tien te maken. Soms zijn er bijvoorbeeld maar negen mensen die drie keer achter elkaar een Oscarnominatie kregen. Ook van dingen als de aller-zeldzaamste is niet in een lijst te maken: als iets echt zeldzaam is bestaat er maar één exemplaar van. Natuurlijk kunnen sommige lijstjes wat ongeloofwaardig over komen. Maar tot de bronnen behoren internationale organisaties, commerciële bedrijven, onderzoekinstituten, gespecialiseerde publicaties en een wereldwijd netwerk van individuen die delen in hun kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aan die mensen is zelfs een pagina als bedanklijst opgedragen. Je mag er dus wel vanuit gaan dat de lijstjes echt kloppen. Maar schrijver Russell Ash is altijd opzoek naar een oplossing voor niet taxeerbare onderwerpen en roept de lezer op hem daarbij te helpen via www.top10ofeverything.com Ik zal hem meteen even mailen dat de vrouw op de foto op bladzijde 129 niet Madonna is, maar Britney Spears.

Afbeelding verwijderd door redactie


De Top 10 van alles 2008 (Met spiegelende foliecover!)
R. Ash

256 bladzijden
Uitgeverij Tirion
ISBN: 9789043910446