De geboorte van een bijzonder kind

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het verhaal begint op het moment dat koning Herodes zijn soldaten opdracht geeft om alle jongetjes van twee jaar en jonger te vermoorden, om de profetie over een nieuwe Messias af te wenden. Een jaar eerder krijgt Zacharias (Stanley Townsend) in een tempel een teken van God. Zijn vrouw Elisabeth, die net als hij al oud is, zal zwanger raken en hij moet zijn kind Johannes noemen. Hij gelooft echter niet dat dat mogelijk is en vanaf dat moment kan Zacharias niet meer praten. In Nazareth gaat het dagelijkse leven intussen z'n gang. Jozef werkt als timmerman en Maria (Keisha Castle-Hughes) werkt voor haar familie op het land. Dan wordt Maria uitgehuwelijkt aan Jozef (Oscar Isaac). Ze moet alleen nog een jaar bij haar ouders blijven wonen en het echtpaar mag het eerste jaar geen intiem contact hebben.

Op een middag verschijnt er een engel bij Maria, die haar vertelt dat ze zwanger zal raken door de Heilige Geest en dat ze haar kind Jezus moet noemen. Ze krijgt ook te horen dat haar tante Elisabeth (Shohreh Aghdashloo) op dezelfde manier een kind zal krijgen, dus besluit ze met een echtpaar naar haar oom en tante te reizen. Ze weet dat een zwangerschap in het dorp niet in goede aarde zal vallen. Intussen ontdekken drie wijze mannen in Perzië dat een drietal sterren voor het eerst in 3000 jaar bij elkaar staan, wat volgens hen een voorteken is over de profetie die rondgaat. Hoewel Balthasar en Melchior geen moment twijfelen om de ster te volgen, is Casper eerst nog wat achterdochtig. Toch gaat ook hij mee op reis.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Na Elisabeths bevalling keert Maria terug naar het dorp, waar de reactie is zoals ze had verwacht: niemand gelooft haar verhaal over haar zwangerschap, maar Jozef besluit haar niet te veroordelen als hij een teken van God ontvangt. Dan vaardigt Herodes een volkstelling uit, om te ontdekken welke man de nieuwe Messias zou kunnen zijn. Jozef moet terug naar Betlehem en Maria gaat met hem mee. De reis is lang en zwaar, maar onderweg groeit het wederzijds respect tussen man en vrouw. Op het moment dat ze in Betlehem arriveren, begint de bevalling. Nergens vinden de twee onderdak, er is alleen een stal beschikbaar. Op het moment dat de drie sterren één worden, krijgt Maria haar zoon. De film eindigt als de soldaten van Herodes alle jongetjes onder twee jaar vermoorden. Jozef en Maria weten echter op tijd weg te komen en vluchten naar Egypte, zoals God hen heeft opgedragen.

Het verhaal is natuurlijk bekend, daar hoef je The Nativity Story niet voor te kijken. De locaties zijn prachtig om te zien en dat maakt, samen met de kleding, een hoop goed. Je kan duidelijk zien dat Keisha Castle-Hughes, die Maria speelt, nog maar zestien jaar was toen de film werd opgenomen. Wonderlijk genoeg is ze daarna in het echte leven ook zwanger geraakt en inmiddels bevallen van een dochtertje. De rol van Jozef vind ik sterker uitgebeeld en grappig zijn de drie wijzen uit het Oosten, die continu met elkaar kibbelen. Als extraatje is er in de houten box, die er mooi uitziet, nog een dvd bijgevoegd met een anderhalf uur durende documentaire. Aan de hand van acteur Roger Moore wordt dieper ingegaan op vragen rond het 'wonder van Kerstmis'.

Nativity Story (2 dvd's)
Catherine Hardwicke

Speelduur: 101 minuten
Uitgegeven door: Dutch Filmworks
Adviesleeftijd: 6 jaar