Op zoek naar de Tranen van de Wolf

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het verhaal van De tranen van de wolf begint bij een ontmoeting tussen de schrijver van dit boek en de heer Schulz. Deze man vertelt hem over pastoor Otto, een Duitse aalmoezenier die tijdens de Eerste Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven de soldaten in de loopgraven bezocht. Na de oorlog komt pastoor Otto in Berlijn terecht, waar hij verbitterd en wel begint aan maatschappelijk werk voor oorlogsinvaliden en zwerfkinderen. Via een lezing van de verboden Schutz- und Trutzbund komt hij in contact met persoonlijke vriend van Hitler en hoofdboekhouder van de Nationalsozialistiche Deutsche Arbeiter Partei (NSDAP) Franz Xaver Schwarz. Het verhaal gaat verder en de jaren verstrijken. Naast Schwarz ontmoet pastoor Otto ook de persoonlijk secretaris van Hitler, Martin Bormann.

Otto leert dat de nazi's een terreurgroep hebben opgericht die na een eventuele overgave van Duitsland ervoor zal zorgen dat de vijand nog ernstige schade zal worden toegebracht. Om deze terreurgroep -Werwolf genaamd- te kunnen financieren heeft Hitler een vermogen aan goud en zijn persoonlijke collectie diamanten naar een geheime plek in Beieren laten brengen. De enige twee mensen die op de hoogte zijn van deze bergplaats zijn Bormann en een hoge SS-officier met de naam Fegelein.

Als de belegering van Berlijn ten einde loopt, vraagt Bormann aan pastoor Otto een brief te bezorgen bij Schwarz, die op dat moment in München verblijft. Zelf zal hij proberen zich bij Otto te voegen in het dorpje Stahnsdorf, maar als hij er op de zevende dag nog niet is, moet Otto de klus alleen klaren. Nadat Otto ontdekt dat er een wapenstilstand is afgekondigd en ook alle volksmilities en Werwolf zijn opgeroepen de strijd te staken kan hij zich verenigen met zijn eerdere besluit de brief niet te bezorgen om erger leed te voorkomen. De brief komt uiteindelijk terecht in de nalatenschap van pastoor Otto, en uit het verhaal van Schulz blijkt hoe de brief dankzij een bijzondere vriendschap terecht komt bij Hammer Kaatee.

Het ontcijferen van de aanwijzingen en runetekens in de zogenaamde 'pastoor-brief' leidt Hammer Kaatee naar het Duitse Mittelwald, waar hij diverse aanwijzingen kan vertalen naar concrete locaties. Maar ondanks zijn pogingen blijven het goud en de diamanten verborgen.

In verband met een tijdgebrek kan Kaatee de zoektocht zelf niet voortzetten, maar hij looft -onder een aantal voorwaarden- een beloning uit van 25.000,- euro voor diegene die het laatste deel van het raadsel oplost. Meer informatie hierover vind je op www.detranenvandewolf.nl

Karl Hammer Kaatee is geboren in Amsterdam en werkte sinds de jaren '80 voor de AVRO. Daarna werd hij freelancer en presenteerde een radioprogramma. In de jaren '90 verhuisde hij enige tijd naar Duitsland, waar hij voor de internationale mediagroep Kirch Gruppe werkte. Al die tijd schreef hij ook teksten, waaronder een nummer voor Liesbeth List. De tranen van de wolf is zijn tweede boek, in 2002 verscheen al Satans Lied dat gaat over de waargebeurde zoektocht van een CIA-analist die na de Tweede Wereldoorlog moet uitvinden of de kruisvoorwerpen van Jezus, waar de nazi's bovenmatig in geïnteresseerd waren, nog altijd bestaan. En waar ze dan gebleven zijn.

De tranen van de wolf is een bijzonder interessant en spannend boek over de zoektocht naar een van de vele schatten van de nazi's. Eerlijk gezegd ben ik nooit zo geïnteresseerd geweest in geschiedenis of in verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar door het verhaal en de schrijfstijl van Hammer Kaatee werd ik wel enorm geboeid. Alle gebeurtenissen worden duidelijk uitgelegd, zodat je ook begrijpt hoe een en ander met elkaar samenhangt. Mijn hoop is nu gevestigd op de avonturier die het raadsel oplost, zodat deze schrijver een mooi vervolg kan schrijven.


De tranen van de wolf
Karl Hammer-Katee

240 Bladzijden
Uitgeverij Elmar
ISBN 9789038918051