De duivelse kapper van Fleet Street

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Zoals het een musical beaamt begint de film meteen al goed met een lied. Persoonlijk houd ik helemaal niet van verfilmde musicals, de liedjes zijn vaak net iets te vrolijk en het lijkt alsof er even uit de film gestapt wordt om een nummer te zingen. Bij Sweeney Todd wordt 90% van de tijd gezongen, wordt dat niet een tegenvaller? In tegendeel, Tim Burton en de acteurs weten het zo neer te zetten dat de muziek juist nog meer karakter geeft aan de film.

Benjamin Barker, gespeeld door Johnny Depp, komt per schip aan in Londen. Vijftien jaar lang heeft hij ten onrechte vastgezeten aan de andere kant van de wereld. En dat alleen maar omdat rechter Turpin zijn vrouw en dochtertje van hem af wilde pakken, omdat ze er zo gelukkig uit zagen. Barker zint op wraak. Hij gaat terug naar zijn oude kapperszaak en vindt een handlanger in Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter), die een vleespasteitjesbakkerij heeft. Ook verandert Barker zijn naam in Sweeney Todd.


Tim Burton en Johnny Depp

In vijftien jaar tijd is er veel veranderd. Mrs. Lovett vertelt Todd dat zijn vrouw zichzelf vergiftigd heeft, en dat rechter Turpin zijn dochter heeft geadopteerd. Ook is er een andere kapper in de stad die de aandacht op zich weet te vestigen door een haargroeimiddel. Deze Italiaanse Pirelli - een op het lijf geschreven rol voor Sacha Baron Cohen - dreigt de identiteit van Todd te onthullen. Hierop reageert Todd door zijn keel door te snijden. Het probleem is opgelost, maar nu is er een ander probleem, wat doe je met het lijk? Mrs. Lovett komt op het idee dat dit haar slechtlopende zaak wel eens zou kunnen redden. Vanaf nu worden de vleespasteitjes gevuld met mensenvlees. Heel Londen smult ervan.

De zaken gaan goed voor Mrs. Lovett, en ze droomt van een bestaan aan de kust met Todd. Dit levert grappige beelden op die de film wat minder donker maken. Todd zint ondertussen nog steeds op wraak... en komt hierbij uiteindelijk zichzelf tegen.


Sweeney Todd

is de zesde film van Tim Burton, waarin Johnny Depp een rol speelt. Ze hebben een hechte vriendschap opgebouwd sinds Edward Scissorhands, en elke keer als ze samenwerken willen ze wat nieuws proberen. Een film maken over Sweeney Todd in musicalvorm is zoiets nieuws. Er wordt erg veel in gezongen, en kan Johnny Depp dat eigenlijk wel? Ik moet zeggen dat ik er erg onder de indruk van ben. Erg apart dat een film vol met wraak en moorden toch medeleven kan opwekken voor de hoofdpersoon.


Sweeney Todd - The demon barber of Fleet Street
Speeltijd: 116 minuten
Adviesleeftijd: 16 jaar
Vanaf 7 februari in de bioscoop